Kauneus ja Terveys

Poskiontelon kysta, lämpöily ja huimaus

Työterveyslääkäri

Antto Kajava

Kysymys:

Minulla todettiin poskiontelotulehdus ja oikeassa poskiontelossani 15 millimetrin kokoinen kysta. Poskiontelo punkteerattiin ja tukkoisuus hävisi, mutta huimaus ja lämpöily ovat jatkuneet jo kolmisen viikkoa. Voiko tämä johtua kystasta? Tulehdusarvot ja pieni verenkuva on otettu. Niissä kaikki oli ok.

Näytä vastaus

Vastaus:

Poskiontelon limakalvo voi muodostaa rakkulan eli kystan esimerkiksi aikaisemman jo parantuneen poskiontelotulehduksen seurauksena. Tällainen kysta ei aiheuta yleensä oireita mutta voi joskus olla altistamassa mekaanisesti uuteen tulehdukseen. Yleensä kystalle ei kuitenkaan tehdä mitään. Jos se punktoidaan, tuloksena on kirkasta, kellertävää nestettä.

Koska sinulla kuitenkin on oireita, on ajateltava asiaa myös toisesta näkökulmasta. Ensimmäiseksi on varmistuttava, että kyse on nimenomaan rakkulasta. Jos tämä varmistuu, on alettava etsiä lämpöilyn ja huimauksen syitä toisaalta.

Tarpeellisia lisätutkimuksia ovat sinulta jo otettujen tutkimusten lisäksi täydellinen verenkuva, nieluviljely, maksakokeet, keuhkokuva ja virtsakoe. Jos näidenkin tulokset ovat normaalit, on joskus harkittava sydänfilmiä, ylävatsan ultraäänitutkimusta ja kilpirauhaskokeita.

Käytännön kokemukseni on, tietämättä sukupuoltasi, muuta terveydentilaasi ja ikääsi, että nuoren naisen lämpöily ei ole harvinaista. Taustalta ei yleensä tutkimuksissa löydy mitään syytä. Yleensä muutaman viikon tai kuukauden kuluttua se vain loppuu. Miehillä tällainen oireilu on paljon epätavallisempaa.

Hakeudu ensin korvalääkärille oireittesi ja kystan arviointiin ja mahdollisiin lisäselvityksiin.

Julkaistu: 6.5.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.