Terve.fi

Pitkittynyt stressi?

Pitkittynyt stressi?

Sanna Leino

Kasvatustieteilijä, erityisenä osaamisalueena stressi

Sanna Leino

Kysymys:

Hei!

Olen 21-vuotias nuori nainen ja olen viimeisen 6kk:n aikana saanut outoja oireita. Ensiksi alkoi univaikeudet ja sen jälkeen aloin saada “ahdistuskohtauksia”, jotka jatkuvat edelleen silloin tällöin. Näiden ahdistuskohtausten aikana sydämeni lyö tuhatta ja sataa ja, koska tykytys ei lopu ahdistun entisestään. Olen myös viimeisen kuukauden aikana alkanut kärsimään vatsa-ongelmista (vääntely) ja keskittymisvaikeudesta, joka haittaa puolestaan pääsykokeisiin lukua. Onko tämä pitkittyneen tiedostomattoman stressin oire?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei! Oireesi sopivat kyllä pitkittyneeseen stressiin. Univaikeudet, sydämen tykytykset, keskittymisvaikeudet, vatsa-ongelmat ja ahdistuneisuus, kaikki voivat olla oireita stressistä. Toisaalta nämä oireet voivat sopia muuhunkin.

Kuvailemasi ahdistuskohtaukset, jossa sydän lyö tuhatta ja sataa ovat myös tyypillisiä paniikkihäiriökohtauksen oireita. Paniikkihäiriökohtauksessa muita oireita voivat olla sydämentykytyksen ja ahdistuksen lisäksi rintakivut, hikoilu, vapina, hengenahdistus, tukehtumisen tai kuristumisen tunne, pahoinvointi, vatsavaivat, huimaus, pyörtymisen tunne, puutuminen, kihelmöinti, vilunväreet tai kuumat aallot. Voit lukea paniikkihäiriöstä lisää täältä: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00404

Kehotan sinua hakeutumaan terveyskeskukseen tai yksityiseen lääkärikeskukseen lääkärin vastaanotolle. Sinun ei missään nimessä pidä jäädä yksin asiasi kanssa!

Julkaistu: 22.5.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.