Terve.fi

Pitkittynyt närästys ja lääkkeet

Pitkittynyt närästys ja lääkkeet

Kai Klintrup

yleis- ja vatsaelinkirurgian erikoislääkäri

Kai Klintrup

Kysymys:

Hei!

Ensinnäkin mä olen syönyt varmaan nyt yli vuoden jo somac 20 mg joka aamu, se estää närästyksen todella hyvin, mutta jos en ota jokapäivä sitä niin samantien alkaa närästys, polttaa rinnasta, joskus myös tulee ´oksennus´ kurkkuun. Se närästys tulee mulla ihan mistä tahansa mitä syön, ei vaan rasvaisesta ruoasta tai mausteisesta. Voinko syödä jokapäivä sen somacin onko siis väliä kuinka kauan ajallisesti syö sitä? Mitä pitää tehdä kun ei voi olla ilman närästyslääkkeitä päivääkään juurikaan tai no voihan olla mutta ei kiva kyllä olotilan kannalta.? Oon kerran ollut tähystyksessä ja refluksioireita kuvattu lievästi mutta siis johtui siitä kans et kittasin cokista harvase päivä mut nyt oon lopettanut sen mut kyllä se jatkuu silti närästys kaikesta. Pelkään vaan jotain ruokatorven syöpää tms koska se hapan aine eli mitä närästyksessä tulee niin lilluu siellä mut eihän se sillon kun on närästyslääke? Anteeksi tuli monta kysymystä mutta toivottavasti vastaat :) Kiitos!

Näytä vastaus

Vastaus:

Somacia voi ja kannattaakin syödä säännöllisesti, jos se pitää oireesi poissa. Toki ruokavalio ja muut asiat (painon pudotus ym) on laitettava kuntoon. Jatkuva lääkitys ei ole vaarallista, on kuitenkin järkevää käyttää pienintä oireet poissa pitävää annosta. Jossain vaiheessa on arvioitava leikkaushoidon tarve, jos lääkitystä tarvitaan aina. Jos sinulle on kertaalleen tehty ruokatorven ja makalukun tähystys, ei ruokatorven syövästä ole pelkoa. Ruokatorveen voi kehittyä myös tulehdus (esofagiitti), jolloin lääkitystä on tehostettava. Jos oireet hankaloitiuvat tai muuttuvat, kannattaa tähystys tehdä uudelleen riippuen tietysti siitä milloin se on viimeksi tehty. 

Julkaistu: 18.12.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.