Terve.fi

Pitkä kierto, progesteroni ja raskautuminen

Pitkä kierto, progesteroni ja raskautuminen

Mervi Halttunen-Nieminen

Dosentti, naistentautien ja synnytysten ja gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri

Mervi Halttunen-Nieminen

Kysymys:

Hei!

Olen 30-vuotias 2,5-vuotiaan lapsen äiti. Olemme yrittäneet mieheni kanssa toista lasta reilut puoli vuotta. Ehkäisypillerit (Mercilon) jätin pois 2016 elokuun alussa. Sen jälkeen ensimmäiset kuukautiset tulivat “normaalisti” n.kp 35 kohdalla syyskuussa. Seuraavia kuukautisia jouduin odottamaan marraskuun alkuun (reilut 2kk).
Koska seuraavia kuukautisia ei 3kk odottamisen jälkeen kuulunut, sain gynekologilta 10pv keltarauhaskuurin (Luteina, 50mg progesteroni, kielen alle). Kuukautiset alkoivat 8pv viimeisen hormonitabletin jälkeen (22/02/2017).

Olen syönyt Merciloneja n.18-vuotiaasta asti ensimmäistä raskautta ja imetysaikaa (09/2013-06/2015) lukuunottamatta koko aikuisikäni. En osaa sanoa millainen ns. normaalikiertoni on. En muista kiertoni koskaan olleen kovin säännöllinen.. Ensimmäinen raskaus silti “tärppäsi” jo heti toisesta kierrosta…

KYSYMYS:
Ongelmamme raskautumisen suhteen tuntuu olevan ainakin epäsäännöllinen kiertoni sekä kysymys siitä ovuloinko ollenkaan..
Lähestyn Sinua näin sähköisesti, sillä tilannetta vaikeuttaa se, että asumme ulkomailla, enkä ole onnistunut löytämään gynekologia, jonka kanssa puhuisimme ns.samaa kieltä. Ts. en ole saanut lääkäriltäni kielimuurin takia tarkkaa selvyyttä siitä, mitä minun tulisi tässä tilanteessa tehdä..

Kävin helmikuun puolivälissä verikokeissa.
Tässä tulokset:

- Hormon folikulotropowy – FSH: 3,34 U/l
- Hormon luteinotropowy – LH: 2,38 mIU/ml
- Estradiol – E2 [Estradiol (s)]: 84,85 pg/ml
- !! Prolaktyna – PRL: 74,38 uU/ml
- Hormon tyreotropowy – TSH: 1,84 uIU/ml
- Tyroksyna wolna – fT4: 11,98 pmol/l

Tulosten saamisen jälkeen gynekologi määräsi minulle (ymmärtääkseni ;)) alhaisen prolaktiiniarvon takia lisää keltarauhashormonia (Luteina, 50mg progesteroni, kielen alle).

Ohjeiksi hän sanoi, että hormonia tulisi ottaa 2krt päivässä, 10pv ajan 16-25 kiertopäivien aikana (alk.9.3.)
Samaa kaavaa tulisi jatkaa 3 kuukautta/kiertoa. Hän sanoi myös, että voin käydä gynekologisissa tutkimuksissa jos haluan, mutta minusta tuntuu oudolta, että kyseessä olisi tahtokysymys..

Miten Mervi näkisit, että minun tulisi asian kanssa edetä? En haluaisi syödä ylimääräisiä hormoneja, mikäli se ei ole täysin pakollista (vrt.mielialanvaihtelut yms.)

Tulisiko minun silti syödä nämä keltarauhaskuurit gynekologin ohjeiden mukaan?
Miten hormonit vaikuttavat ovulaatioon? ts. ovuloinko lainkaan, jos otan lääkkeitä kierron 16-25 päivinä?
“Haluanko” käydä gynekologisessa tutkimuksessa ;)? Mitä sieltä tulisi saada selville?
Tuleeko Sinulle mieleen muita ohjeita tilanteeseeni liittyen.

Tuhannet kiitokset jo etukäteen ajastasi ja avustasi!

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei,
olet saanut ihan oikeat ohjeet gynekologiltasi! Kiertosi on tosiaan pitkä. Kaikki laboratorioarvosi ovat kunnossa, en ole huolissani edes tuosta prolaktiinista. Keltahormoni on määrätty asiallisesti otettavaksi loppukiertoon. Keltahormonin ansiosta saat kuukautiset, mikäli raskaus ei ole alkanut. Eli käytä sitä nyt seuraavat 3 kuukautta. Se myös ‘muistuttaa’ aivolisäkkeelle miten toimia, eli aivolisäkkeen hormonien eritysrytmi normaalistuu (jos siinä oli jotain häikkää, mikä ei tule labrakokeissa ilmi). Mielestäni et tarvitse mitään gynekologista tutkimusta tai ultraa tässä vaiheessa. 3 kuukauden kuluttua ole omillasi ja seuraa kiertoa, se todennäköisesti pysyy hyvänä ainamkin muutaman kuukauden ajan. Älä tee mitään ovulaatiotestejä, niistä tulee vain stressiä. Miehen siittiöt pysyvät kehossasi hedelmöityskykyisinä 4-6 vrk, joten yhdyntä 1-2 kertaa viikossa riittää siihen, että siittiöitä on treffipaikalla munasolun irrotessa. Kenelläkään ei joka kuukausi tule hyvälaatuista munasolua, sen vuoksi raskautuminen usein vie aikaa. Näkisin näin sinua tutkimatta, että teillä on erinomaiset raskausmahdollisuudet! Eli vältä stressiä.

Julkaistu: 2.3.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.