Terve.fi

Pieni patti peräsuolessa

LKT, ylilääkäri

Jukka Sirén
Julkaistu 14.9.2016

Kysymys:

Hei

Olen 36 vuotias mies ja minulla on aina välillä ollut peräpukamia. Pestessäni peräaukkoa huomasin sormellani pienen hieman hernettä pienemmän “patin” joka “muljuu” siihen koskettaessa. Eli patti liikkuu peräsuolen suulla ja tuntuisi olevan ns. pukaman sisällä. Olen laittanut siihen peräpukama voidetta mutta patti ei ole poistunut.

Pattia ei tunne välttämättä kovin helposti koska se on pieni ja tuntuu olevan pukama alueen sisällä. Se myöskään ei tunnu kovin kipeältä tai aralta.

Koska minulla on kammo kaikkia “patteja” kohtaan ajattelin kysyä onko syytä hermostua ja onko syytä mennä näyttämään pattia lääkärille ?

Vastaus:

Hei, kuulostaa kyllä ulkoisen ns. trombosoituneen pukaman jälkitilalta. Kun ulkoiseen pukamaan tulee hyytymä, se yleensä kipeytyy viikoksi ja pukaman sisällä oleva hyytymä tuntuu kovalta kipeältä patilta herneen kokoluokkaa. Kun akutti tilanne menee ohi, jää pukaman sisälle hyvin hitaasti pienenevä kova herne, joka alkaa vähitellen painellessa myös liikkumaan pukaman sisällä aivan kuin kuvailet. Sen häviämiseen kuluu kuukausia. Mikäli patti ei kasva, eikä muuten vaivaa sen voi mielestäni unohtaa toistaiseksi. Mikäli patti ei häviä vuodenvaihteeseen mennessä tai edes pienene selvästi, lienee sitä arvioitava lääkärin toimesta.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.