Terve.fi

Peräsuolen oireilu.

LKT, ylilääkäri

Jukka Sirén
Julkaistu 28.1.2016

Kysymys:

Hei.

Olen 28-vuotias nainen, 75kg. Minulla on ollut peräaukon alueella voimakasta kirvelyä ja polttelua. Ei verta! Ärtynyt paksusuoli on minulla todettu, mutta nyt on suoli ollut aika rauhallinen. Paksusuolen tähystys tehty vuosi takaperin, ei löydöksiä. Kolmepäivää takaperin kävin gynekologisessa tarkastuksessa, eikä löytynyt tavallisesta poikkeavaa.

Tästä tulikin mieleeni, onko normaalia, että gynekologi tunnustelee kohdun rakennetta myös peräsuolen kautta?? Tämä oli minulle yllättävää, enkä huomannut kysyä asia. Olin niin ihmeissäni.

No nyt sitten eilen kävin vielä yleislääkäri, kun polttelu peräaukolla ja sen ympäristössä kävi niin voimakkaaksi, että nukkuminenkin vaikeaa…Lääkäri tutki ja sanoi pukamia ei näy.

Voiko sisäiset pukamat näkyä sormella tehtävällä tutkimuksella?

No sitten tänään huomasin verta tulevan suolisto ja mietin olisiko suolen limakalvo voinut mennä rikki, kun lääkäri tunnusteli? Ja nyt, kun on muutaman päivän sisään tehty kaksi erillistä tutkimusta peräsuolen kautta, niin voiko suoli venyä siitä tai ärtyä niin, että alkaa veri alkaa vuotamaan sieltä? Pelottaa! 

Vastaus:

Hei, oireesi ei onneksi kuulosta kovin vakavalta. Tosin et mainitse kuinka kauan sinulla on ollut peräaukon seudun polttelua ja kirvelyä. Peräaukon seudu iho voi ärtyä esimerkiksi löysävatsaisuuden yhteydessä ja nyt kylmillä ilmoitta kun lämpimät vaatteet tuppaavat hautomaan. Pelkkä kutina voisi viitata kihomatoonkin, mutta yleensä kihomato enemmänkin siis kutittaa kuin polttelee ja kirvelee. Jos sinulla on ollut ummetusta, voi peräaukon limakalvolle syntyä pieniä itsestään paranevia haavaumiakin kookkaamman ulosteen laajentaessa aukkoa tullessaan. Suosittelen, että suihkuttelet peräpäätäsi lämpimällä suihkulla useamman kerran päivässä ilman saippuaa (kuivattaa turhaan ihoa). Voit myös laittaa peräaukkoon apteekista saatavia voiteita, mutta vain vähän kerrallaan, enkä laittaisi näitä montaa kertaa päivässä. Jos vaiva paranee parissa viikossa, ei syytä enempään huoleen, koska peräsuoltasi on tutkittu nyt jo kolmasti vuoden aikana. Gynekologi saattaa tunnustella vaikkapa taaksepäin kallellaan olevaa kohtua myös peräsuolen kautta, tämä ei kuulosta epänormaalilta. Sisäisiä pukamia voi olla vaikea havaita sormella, jos ne eivät ole suuret, sisäiset pukamat eivät kuitenkaan pienempinä oireile peräaukon kirvelyllä, sillä ne sijaitsevat tunnottomalla limakalvoalueella. Ulkoiset pukamat puolestaan ovat kipeitä itsekin sormin tunnettavia kovia hernettä suurempia paukamia, jotka paranevat reilussa viikossa itsestään (hoito sama kuin sinulle neuvomani) tai joskus ne voidaan myös halkaista ja pusertaa sisälle hyytynyt veri ulos, mutta paraneminen tuolloinkin noudattaa tuota noin reilun viikon aikataulua – eikä ulkoisista pukamista kohdallasi liene kysymys. Verentulo saattaa siis johtua ärtyneen peräaukon ihon ja limakalvon yhtymäkohdan seudun halkeamasta, joka voi parantua näillä ohjeilla itsestään. Jos kipu/kirvely ja verentulo jatkuu, hakeutuisin peräaukon tähystykseen (proktoskopia), joka pitäisi voida toteuttaa terveyskeskus- tai työpaikkalääkärin- tai yleislääkärin vastaanotolla. Tällä tutkimuksella: silmin tehtävä tarkastelu, sormella tunnustelu ja reilun 2cm levyisellä putkella kurkistelu peräaukkoon päästään yleensä hyvin diagnoosiin. Jos vaivasi uhkaa pitkittyä, tarvitaan siihen voimakkaampia voiteita, ettei tilanne kroonistuisi ns. peräaukon haavaumaksi. Tämä puolestaan on viattomasta haavaumasta alkava vaiva, jossa kipu johtaa lihasspasmiin ja tämä kivun voimistumiseen, ummetukseen ja haavauma voi muuttua krooniseksi avautuen aina ulostaessa uudelleen. Tästä syystä lääkärissä käynti parin viikon kuluttua on paikallaa, mikäli vaiva ei kotikonstein tunnu tässä ajassa helpottavan ja verentulo lakkaa. 

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.