Terve.fi

Paukamat iholla

LT, lastentautien erikoislääkäri

Jarmo Salo
Julkaistu 22.2.2016

Kysymys:

Hei,

7 vuotiaalle tytölle on nyt kahtena iltana peräkkäin yhtäkkiä tullut punaisia kohonneita "patteja" pitkin kehoa, näyttävät vähän itikan puremista, mutta mitään puremajälkeä ei ole. Pääasiassa niskan, vatsan ja selän alueelle. Mikään pesuaine yms ei ole muuttunut, ruoka on samaa mitä aiemmin. Atooppista, kuivaa ihoa on talvella ollut ja sitä on rasvattu perusvoiteella. Paukamat kutiavat, mutta kutina rauhoittuu ja patit laskevat kun olen rasvannut pantysonilla. Sitä sattui kotoa löytymään. Aamulla paukamat ovat kadonneet. Mistä ihmeestä on kyse ja miten lähden selvittämään ja hoitamaan asiaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Nopeasti ilmaantuvat kutisevat, koholla olevat, usein paikkaa vaihtavat paukamat/läiskät ovat nokkosrokkoa. Ne voivat liittyä allergiseen reaktioon, mutta yleensä mitään syytä ei selviä. Voiteet eivät auta, mutta suun kautta otettavat antihistamiinit (tipat, liuos, tabletti) auttavat. Mikäli vaivaa menee muutamassa päivässä ohi ja mitään ilmeistä syytä ei ole, asiaa ei ole tarvetta selvitellä tarkemmin.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.