Terve.fi

Paljonko voi syödä leikkauksen jälkeen

Paljonko voi syödä leikkauksen jälkeen

Timo Heikkinen

vatsaelinkirurgian erikoislääkäri

Timo Heikkinen

Kysymys:

Luin vasta Hesarista lihavuuslääkärin haastattelusta, että leikkauksen jälkeen ei pysty syömään kuin hyvin vähän ja että jos syö liikaa voi maha räjähtää. Paljonko voi syödä turvallisesti?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ensimmäiset leikkauksen jälkeiset päivät ovat kriittisimmät ja potilasta seurataan tiiviisti. Mikäli ilmaantuu merkkejä suolitukoksesta ja suolisaumojen vuodosta, puututaan siihen välittömästi. Näin komplikaatioiden paheneminen pystytään estämään ja potilaat hoitamaan turvallisesti. Suolen repeäminen on vakava, mutta erittäin harvinainen tapahtuma. Leikkauksen kuoleman riski on kuitenkin lopulta erittäin matala (0.04 %) ja vakavia komplikaatioita tapahtuu hyvin harvoin. Syöminen toki vähenee merkittävästi, mutta elimistö on tyytyväinen pienempiin annoksiin eikä ruokailun jälkeen jää nälkä. Juuri siksi myös laihtuu. Jos sattuu syömään liikaa, tulee hyvin huono eli nk. dumping-oire, mutta suolisaumoja ei syömällä enää myöhemmin rikki saa. Tiettyjä ruoka-aineita toki suositellaan vältettäväksi suolitukosriskin vuoksi. Sen verran mahalaukun ohitusleikkaus kuitenkin suoliston toimintaa muuttaa, että suolitukoksiin pitää suhtautua hieman aktiivisemmin kuin ei-leikatuilla potilailla.

Julkaistu: 3.9.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.