Terve.fi

Pakkoinkontinenssi - 65277

LKT, ylilääkäri

Jukka Sirén

Kysymys:

Olen 34 vuotias normaalipainoinen nainen. Hyvä yleiskunto. Ei lapsia tai raskauksia. Vakituisessa parisuteessa 12v. Ei hormoniehkäisyä tällä hetkellä. Ongelmani on jo kolmatta vuotta kylmän vuodenajan pakkoinkontinenssi. Asun ulkomailla (jossa terveydenhuollon taso huomataavasti alempana kuin Suomessa) ja olen käynyt täällä monella lääkärillä (parilla urologillakin) saamatta selkeitä vastauskia. Ongelmani alkaa heti, kun lämpötila laskee alle 10 asteen. Ei tarvitse kuin kävellä ulkona tuulisena päivänä ja pakkoinkontinennsi alkaa. Jatkuu sitten koko talven, vaikka villahousut aina jalassa. Eli oireena äkillinen useasti toistuva virtsaamisen tarve (tuntuu siltä kuin rakko kramppaisi), mutta siis vain talvisin. Kesäksi vaiva häipyy kokonaan, se häipyy myös esim. parin viikon etelänlomalla talvella, tai jos en käy lainkaan pihalla viikkoihin. Kun kävelen reippaasti vaiva ei yleensä tunnu, mutta heti kun pysähdyn tulee ihan järkyttävä pissahätä ja saataa lirahtaa hieman pöksyyn, vaikka rakossa ei ole paljoa virtsaa. Käyn vessassa ehkä 8 krt vuorokaudessa. Kerran myös yöllä. Ei lainakaan kipuja tai kirvelyä. Usein iltaisin lämpöä n. 37, 5 eli melkein asteen normaalilämpöä korkeampi (tuntuu myös "kipeänä", kuumeisena olona). Viime talvena lääkärintarkastuksessa sanottiin, että näyttäisi olevan paljon bakteereja virtsassa, muttei oikeastaan tulehdusta tai mitään, mikä voisi aiheuttaa kuumetta. Virtsatietulehduksiin tarkoitettuja antibioottikuureja olen syönyt erilaisia ja eri mittaisia, mutta ne eivät vaikuta vaivaan millään tavalla. Kaiken maailman karpalo- ja puolukka- ja muut luonnonmenetelmät kokeiltu. Juon runsaasti (2l/päivässä, joskus enemmän, jos olen kotona koko päivän eikä tarvitse pelätä, ettei ehdi vessaan). Ainoa, joka helpottaa hieman on oxybutinin 5mg niminen lääke joka on virtsarakon neurologisiin vaivoihin tarkoitettu (tietääkseni ei myydä suomessa, vaikuttava aine oxibutinin hidroclorid). Lääkäri käski syödä sitä parin viikon ajan, mutta vaiva palaa kun lopetan, enkä tiedä voiko sitä syödä jatkuvasti. Se kuivattaa suuto todella paljon. Ymmärtääkseni se on lihaksia rentouttavaa. Mutta voiko neurologiset ongelmat olla tällaisia kausiluonteisia? Miksi ne siinä tapauksessa häviää kesäksi? Yksi urologi teki ultran ja sanoi, että munuaisissa "soraa". Sanoi sen voivan myös vaikuttaa, mutta siihenkään en oikein usko, juuri tämän vaivan kausiluontoisuuden takia. Olen neuvoton, ongelma häiritsee todella paljon työssäni, jossa joudun olemaan paljon liikkellä, enkä aina pääse vessaan tarvittaessa. Pitää suunnitella välillä päivät niin, että juon paljon illalla ja yöllä, jotta selviäisin työpäivän pienemällä nestemäärällä. Mikä tämä vaiva oikein voi olla? Miski se tulee kymällä vaikka pukeudun lämpimästi? Miksi lämpö nousee ja miksi antibiootit eivät auta jos kyse on tulehduksesta? Jos ei tulehdus niin mikä??? Kiitollinen vastauksesta! T. Anna

Näytä vastaus

Vastaus:

Tämän asian olisi oikeastaan pitänyt selvitä urologin vastaanotolla, mutta kun ei ole selvinnyt niin vastaan, vaikka meneekin ydinosaamisalueeni ulkopuolelle. Kaikesta päätellen kärsit ns. urge inkontinenssista, joka johtuu rakon lihaksiston ylireagoinnista. Ilman syytä tulee hätä, ja lirahtaakin ennen kuin ehtii vessaan. Syytä on vaikea määrittää, mutta onneksi tila on yleensä hyvänlaatuinen ja voi korjaantuakin hoidolla. Kylmä, runsas juominen ja mm. kahvi (kofeiini) pahentavat tilannetta. Omia konsteja tilanteessasi ovat runsaan juomisen, kahvin ja kylmän välttäminen, mutta lisäksi kannattaa harjoitella virtsan pidätystä pidentämällä pikkuhiljaa vessassakäyntien välejä ja harjoittaa lantionpohjan lihaksistoa päivittäin. Harjoitusohjeita löydät esim. tena.fi sivuston kautta. Ehkä kannattaa ulkona villahousujen lisäksi käyttää tuulenpitäviä housuja, esim. Goretexin windstoppereita. Alapääsi ja alavatsasi saavat kyllä kylmää silloin kun oireesi tule esille. Lääkkeeksi on ns. Antikolinergi, joka rauhoittaa rakkoa, kyllä vastaavia saa reseptillä Suomestakin, reseptin voit saada yleislääkäriltä. Niitä on yleensä varsin turvallista käyttää pitempäänkin, jos välttämätöntä, sivuvaikutuksia toki suun kuivuminen on yleistä ja joskus hankala sivuvaikutus. Muita "kotikonsteja" ei ole, mutta urologeilla on vaihtoehtoisia hoitoja, jos tilanne lantionpohjan lihasten harjoittelemisesta ym. on invalidisoiva. Jollet näillä ohjeilla saa tilannetta korjattua, ota uudelleen yhteys urologiin.

Julkaistu: 22.10.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.