Terve.fi

Pääseekö diabeetikko lihavuusleikkaukseen

Pääseekö diabeetikko lihavuusleikkaukseen

Timo Heikkinen

vatsaelinkirurgian erikoislääkäri

Timo Heikkinen

Kysymys:

Minulla on aikuistyypin sokeritauti ja jouduin vastikään aloittamaan insuliinihoidon. Verenpainettakin on ja kolesterolit korkeat. Ylipainoa on ollut jo pitkään ja olen yrittänyt painoa pudottaa useita kertoja painonvartijoissa ja erilaisin dieetein. Tiedän kyllä miten se tehdään, mutta paino tulee aina uudestaan takaisin pienten korkojen kera. Nyt tuntuu, että insuliinihoidon aloituksen myös paino vain nousee. Onko leikkaus mahdollinen, vaikka on insuliinilääkitys?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ilman muuta se on mahdollista ja kohdallasi varmasti jo vakavasti harkittava asia. Insuliinihoitoon voi liittyä harmillisesti painon nousua. Leikkauksella sokeritasapaino normalisoituu hyvin nopeasti ja useimmilla lääkitys ”jää leikkauspöydälle”. Tämä selittyy leikkauksen vaikutuksella suolistohormonien eritykseen. Suurin osa potilasta pääsee myös eroon insuliinihoidosta. Jos diabetes on kestänyt jo pitkään ja insuliinin tarve on suuri, ei haiman toiminta enää välttämättä toivu. Tällöinkin yleensä insuliinin tarve pienenee huomattavasti. Tämän vuoksi leikkaus olisi järkevämpi tehdä mieluummin sokeritaudin alku- kuin loppuvaiheessa.

Julkaistu: 3.9.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.