Kauneus ja Terveys

Oudot nivelkivut

Työterveyslääkäri

Antto Kajava
Julkaistu: 24.4.2006

Kysymys:

Olen 39-vuotias nainen. Nivelet ovat vaivanneet minua muutaman vuoden. Reumakokeet on tehty, mutta reumaa ei ollut. Kivut ovat välillä todella kovat ja aamuisin olen erittäin jäykkä. Tuntuu, että voimatkin ovat vähän kateissa koko ajan. Noin vuosi sitten sain vahvoja särkylääkkeitä, jotta voin nukkua yöni.

Lihaksissakin tuntuu nykyään kipua, joten en enää osaa sanoa sattuuko niveliin vai lihaksiin, kun molemmat tuntuvat vaivaavan. Tahtoisin tietää, mikä vaivani on, koska kokeista ei ole löytynyt mitään. Luulosairas en ole. Näkönikin on alkanut jotenkin sumentua ja lukeminen on siksi hankalaa. Kaksiteholasit sain kaksi vuotta sitten.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ei ole kovin helppoa vastata kysymykseesi. On pakko lähteä olettamuksesta, että olet muutoin täysin terve ja ettet käytä säännöllisesti mitään lääkkeitä. Olisi myös auttanut, jos tietäisin, mitkä nivelet ovat jäykät ja kipeät. Lihaskipukin olisi tarvinnut hiukan täsmennystä. Yhtä kaikki, lähden siitä, että tärkeimmät tulehdukselliset nivelsairaudet on suljettu kokein pois.

Kun puhuit voimattomuuden tunteesta, päätin kertoa fibromyalgiasta, jonka potilas saattaa kokea joskus nivelkipuilunakin, vaikka ongelma on niiden ulkopuolella, mutta usein lähellä niitä. Voin erehtyä pahasti taustatietojen ollessa osin puutteelliset.

Fibromyalgialle on ominaista, että potilaalla on kipuja varsin laaja-alaisesti ja symmetrisesti molemmin puolin kehoa, mutta myös vyötärön molemmin puolin. Sovittujen kriteerien mukaan kipuja täytyy esiintyä suuressa osassa tyyppipaikkoja, joita ovat takaraivon lihaskiinnityspisteet, kaulan etuosa, lapaluun yläreunalla sijaitseva ylempi lapalihas, toisen kylkiluun rintalastaliitos, kyynärpään ulompi sivu, pakaralihaksen yläosa, lonkan ulkosivun luukyhmy ja polven sisempi etuosa lähellä nivelrakoa.

Oireille on myös tyypillistä, että ne alkavat heti aamusta ja potilas kokee jatkuvaa uupumuksen tunnetta. Unikaan ei virkistä. Monilla on mitä erilaisimpia vatsaoireita, virtsaoireita tai gynekologisia ongelmia. Osa potilaista kuvaa oireina puutumisia, pistelyä, kiristäviä tuntemuksia ja päänsärkyä. Potilaat kärsivät usein lievästä masennuksesta ja muistihäiriöistä. Osalla on turvotuksen tunnetta. Sauna tai stressi pahentavat usein kipuja.

Jos oireet kuulostavat tutuilta, ehdotan, että käyt reumalääkärin tai fysiatrin vastaanotolla.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.