Terve.fi

Onko minulla syytä epäillä hermoston sairautta?

neurologian erikoislääkäri

Hannu Laaksovirta
Julkaistu 9.2.2016

Kysymys:

Olen 29-vuotias perusterve nainen. Minulla on jo noin puolen vuoden ajan esiintynyt aiempaa selvästi enemmän suonenvetoja jalkaterissä. Suonenvetoja on monta kertaa viikossa ja ne kestävät joitakin minuutteja kerrallaan (pidempään kuin aiemmin). Lisäksi minulle on ilmestynyt outo niskan/pään lihasnykäys, joka tapahtuu muutaman kerran viikossa. Nykäys tuntuu siltä kuin pääni nytkähtäisi hieman itsestään niskan nykäyksen vuoksi, mutta en ole varma näkyykö nytkähdys ulospäin. Pitäisikö minun hakeutua tutkimuksiin? Siskollani on epilepsia, lisääkö tämä muidenkin neurologisten sairauksien riskiä minulla? Lisäksi: Tulin taannoin huono- ja heikkovointiseksi saunan jälkeen, mitä minulle ei ole tapahtunut mielestäni koskaan aiemmin. Huonovointisuus meni ohi hetkessä, kun istuin alas. Muuten oloni on normaali, väsynyt olen välillä, mutta mielestäni normaalissa määrin. Onko siis syytä huoleen?

Vastaus:

Hei 29-vuotias,

Suonenvedot jalkaterien pikkulihaksissa ovat hyvin tavallinen ilmiö. Erilaiset jalan jännitysasennot voivat provosoida kivuliaitakin suonenvetoja. Pelkät suonenvedot eivät ole vaarallinen asia. magnesiun-tabletit voivat auttaa, joskin kokemukseni mukaan aika huonosti. Yleensä suonenvetoja esiintyy päiviä-viikkoja, ja sitten ne harvennevat.

Tuo pään pieni nykäys, johon ei liity tajunnanhäiriöitä tai muuta poikkeavaa ei ole merkittävä viesti piilevästä epilepsiasta tai muustakaan. Tietämättä siskonne epilepsian taustoja, en voi sanoa riskistä mitään, mutta silloin kun epilepsia on selvästi perinnöllinne, on yleensä kysymys laajemmasta syndroomasta kuin pelkistä epileptisistä kohtauksista. En uskoisi että aihetta huoleen on tältäkään osin.

Nopeasti ohimenevä huono olo saunan yhteydessä ei sinällään viittaa mihinkään vaaralliseen sairauteen. Kysymys voi olla esim. verenpaineen vaihtelusta, koskapa menee istuutumalla ohi.

Kokonaisuudessaan kuvatut oireet eivät viittaa neurologiseen sairauteen.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.