Terve.fi

Onko mahdollista? - 88768

Lääketieteen lisensiaatti

Merja Tuomi-Nikula
Julkaistu: 5.1.2018

Kysymys:

Hei! En tiedä johtuuko raskaushormooneista vai mistä tämmöinen ihme pelko on mieleeni tullut viikkojen kuluessa. Viimeiset kuukautiset alkoivat 24.11 ja raskaustestiin tuli haalea, mutta selvä plussa 23.12, siitä 4 päivää myöhemmin jo täysin vahva plussa. Joulukuussa harrastin aviomieheni kanssa useasti seksiä. Olin työpaikan illanistujaisissa 18.12. Tein negatiivisen raskaustestin 18.12. Menin miespuolisen työkaverini luokse yöksi, itse en muista että välillämme olisi ollut seksiä, mutta asia vaivaa nyt minua, että jos vaikka olisikin ollut. Tämä olisi siis tapahtunut jo 19.12 vuorokauden puolella.. Jos meillä olisi ollut yhdyntä, olisiko mahdollista että olisin tälle miehelle raskaana? Itse olen miettinyt, että raskaustesti ei kai olisi vielä näyttänyt posiitivista 23.11, jos olisin tuolle työkaverilleni raskaana.. ? Ja ajoittain myös mieltäni painaa kovasti, onko juuri tämän illan alkoholin juominen vaikuttanut kasvavaan sikiöön, joskin se ollut jo hedelmöittynyt ennen tätä iltaa? (En muutoin juonut tässä kierrossa) Kiitos paljon jo etukäteen vastauksesta, toivottavasti vastaus huojentaa tätä stressiä ja ei tarvitsisi enää näitä asioita ajatella.
Näytä vastaus

Vastaus:

Hyvä Kysyjä,
On epätodennäköistä että 19.12. yhdynnästä olisi raskaus alkanut, mikäli kuukautiskiertosi on säännöllinen eli 28 pv. Tuolloin ovulaatio tapahtuu keskimäärin kierron pv. 12-16 aikoihin, eli noin 5.12.-10.12. Mikäli kiertosi heittelee tai on pitkä, niin silloin voi ovulaatio tapahtua myöhäisessäkin kierron vaiheessa. Toisin sanoen varmaa ei voi koskaan sanoa, mutta todennäköisyys raskauden alkamiselle on ohessa kuvattu.
Alkoholinkäyttö tuskin noin alkuraskauden vaiheessa vielä on mitenkään haitaksi. Tästä kaikesta on vaan syytä ottaa opiksi ainakin runsaan alkoholin käytön suhteen, jotta tietää mitä on tapahtunut juhlinnan aikana. Onnea raskaudesta ja voi hyvin.
Ystävällisin terveisin,
Merja Tuomi-Nikula

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.