Terve.fi

Oireet tuoreen alkion siirron jälkeen

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri

Annika Tulenheimo-Silfvast
Julkaistu: 24.1.2018

Kysymys:

Minulle on siirretty (5 päivän maljahedelmöityksen jälkeen) yksi alkio ja 3 päivää alkion siirrosta tunsin hyvin voimakasta oikeanpuoleista kohtukipua illalla nukkumaan mennessä, mutta se oli siis vain sinä iltana. Nyt viikko siirrosta minulla on jatkuvaa oikeanpuoleista kohtukipua. Rinnat eivät ole arat, mutta alaselkäni on kipeä. Raskaustestin teen kun alkion siirrosta on kulunut 11 päivää (eli siihen on nyt kirjoittamishetkellä tämä päivä mukaan lukien viisi päivää). Kun minulla alkaa kuukautiset niin minulla on viikko ennen kuukautisia vatsa kipeä molemmilta puolin ja hieman oksettaa. Mietinkin, että kuulostaakohan oireeni nyt siltä, että alkio ei ole kiinnittynyt ja en siis ole raskaana? Kysyisin myös, että mitä tarkoittaa soluluokitus mor ja hedelmöittyneen solun jakaantuminen 7 soluun?
Näytä vastaus

Vastaus:

Hei Kivun perusteella on äärettömän vaikea päätellä tilanteestasi mitään. Kyseessä voi hyvin olla esimerkiksi munasarjassa punktion jälkeen olevista useista keltarauhasista johtuvaa kipua. Alaselkäkipu voi myös olla suurista munasarjoista johtuvaa. Eli kumpikaan oire ei sulje pois sitä mahdollisuutta että raskaus olisi alkamassa.Vaikka se on vaikeaa, täytyy vain odottaa raskauskokeen tulosta.
Morula vaiheessa alkio on yleensä 4. päivänä, mutta jotkut täysin elinkelpoiset ja hyvät alkiot kehittyvät hieman hitaammin ja on täysin normaalia, että vasta 6. tai seitsämäntenäkin päivänä alkio voi saavutta blastokystavaiheen eli ns viidennen päivän vaiheen. Tällöin ne on tulkittava normaaleiksi alkioiksi. Morula vaiheessa alkio on vetäytynyt tiiviiksi ja siitä ei solumäärää pysty laskemaan. 7 soluinen alkio viittaa 3. päivän alkioon.
Tuoresiirrossa eli siis punktion jälkeen tehtävässä siirrossa blastokystan tai morulan siirto on tehtävä viidentenä päivänä hedelmöittämisestä. Myöhemmässä vaiheessa siirto ei enää onnistu, koska kohdun limakalvo verrattuna alkion kehitysvaiheeseen olisivat myöhemmässä vaiheessa täysin yhteensopimattomat.
Toivon, että nyt tehty siirto johtaa hyvään tulokseen ja saat tehdä positiivisen testin.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.