Terve.fi

Ohutsuolen bakteerien liikakasvu

LKT, ylilääkäri

Jukka Sirén
Julkaistu 22.9.2013

Kysymys:

Hei. Olen 75 vuotias nainen ja minulle on diagnisoitu ärtyvän suolen oireyhtymä.Ongelma pahenee aina antibioottikuurien jälkeen. Turevotus on pahin oire. Lääkäreillä ei ole tarjolla muuta apua kuin librax, nogasin ja visiblin.Erilaiset eliminaatiodieetitkään eivät oikein auta vaivoihini.Olen lukenut amerikkalailta verkkosivuilta SIBOsta ja sen hoitokeinoista. Suomalaisistakin tietolähteistä olen lukenut Rifaximin-antibiootista tehokkaana lääkkeenä ärtyvän suolen vaivoihin. Olen ymmärtänyt että Suomessa SIBOa ei diagnisoida ja hengityskaasutestit sen toteamiseksi ovat erittäin harvinaisia. En ole löytänyt myöskään suomalaisilta verkkosivuilta mitään tietoa rifaximiinista eikä omalääkärini tiennyt siitä mitään. Miksi on näin? Kaikki testit ja keinot ärtyvän suolen rauhoittamiseksi läpikäyneenä haluaisin kokeilla tuota rifaxiniinia. Jos vaikka ne ylimääräiset, pahat bakteerit majailevat siellä ohutsuolessa. Mikä on mielipiteenne asiasta? .

Näytä vastaus

Vastaus:

SIBOn ja ärtyvän paksusuolen oireyhtymän (IBS = irritabile bowel syndrome) välilillä on epäilty olevan yhteyttä toisiinsa. Hengitystesti, jota ei Suomessa tietääkseni käytetä on varsin epätarkka ja epäluotettava testaamaan "oikeaa" SIBOa. Diagnoosi pitäisi tehdä mahalaukun tähystyksen yhteydessä (käyttäen tavan omaista pitempää tähystintä) ohutsuolen alueelta otettavasta bakteeriviljelynäytteestä. On olemassa julkaisuja siitä, että suolistobakteerien antibioottihoidolla voidaan vähentää IBS-potilaiden oireita, mutta valitettavasti antibioottikuurin teho menee ohi parissa kolmessa kuukaudessa, jolloin kuuri pitäisi jälleen uusia. Rifaximiinia ei ole suomen markkinoilla, se on sukulainen eräälle meilläkin käytettävälle tuberkuloosilääkkeelle. Toistuvilla pitkähköillä antibioottikuureilla on myös pahojakin sivuvaikutuksia, joten koko tämä asia ei ole kovin yksinkertainen. Siis: Ei ole varmaa näyttöä siitä, että IBS-oireiden taustalla useinkaan olisi oikeasti SIBO. Suolistoantibioottikuuri voi antaa helpotusta joihinkin IBS-oireisiin ilman, että kyseessä olisi ollut "oikea" SIBO.  Hengitystesti on niin epäluotettava (runsaasti vääriä positiivisia löydöksiä), että sen käyttöä diagnostiikassa en voi suositella. Hoitokokeilu ilman diagnoosia ei taida Suomessa onnistua (tarvittaisiin erityislupa lääkkeeseen, jota tuskin voi saada ilman diagnoosia). Sisätautigastroenterologit hoitavat IBS-potilaita, voisitte hakeutua yksityisesti sisätautigastroenterologin vastaanotolle keskustelemaan tilanteestanne. Jos satutte olemaan ylipainoinen, pääsette todennäköisesti suuresta osasta oireistanne laihduttamalla normaaliin painoon.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.