Terve.fi

Nielu/kaulakipu

neurologian erikoislääkäri

Hannu Laaksovirta
Julkaistu 18.4.2016

Kysymys:

Moi. Olen 36v mies. Rekkaa ajelen työkseni. Taustalla iho psoriasis ja refluksitauti. Tammikuussa sairastin kovan flunssan jolloin alkoi nielukipu. Aluksi pidettiin flunssan oireena ja pitempään jatkuessa mahdollisena sylkirauhasen tulehduksena johon 10pv kefexin kuuri. Noh flunssa lähti mutta nielu/kaulakipu jäi. Nyt tehty gastroskopia ja kaikki ok. Kaulan UÄ jossa vähän suurentuneita imusolmukkeita mutta ei mitään pahanlaatuisuuteen viittaavaa. Niska hartia jumia on ja pääkipua samalla puolella missä nielukipu tuntuu. Välillä pahimmillaan tuntuu tosi ahdistavalta nielussa. Ikäänkuon jotkut nielun lihakset olisivat kipeät ha väsyneet.Ja kun kaulaa venyttelen kurkun vieressä olevat jänteet tulevat kipeäksi samalta puolelta missä nielukipu on. Syödessä nielukipua ei juuri hoksaa Limaa saa välillä rykiä nielusta pois vähän väliä. Miettiny että voiko se olla joku hermo puristuksissa kaulalla tai jotain vastaavaa? Kannattaisiko jotain tutkimuksia vielä tehdä? Kuitenkin tätä vaivaa jatkunut 3 kuukautta. Tekis mieli jo joku selvyys saada.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei, Vastaan neurologin näkökulmasta: Hermoperäiseksi kuvattu kipuongelma sopii vain siltäosin kun ajatellaan niskaa ja hartioita, jotka ovat jumissa ja vielä epäsymmetrisesti. Tavallinen vaiva ammattiautoilijalla – siitä huolimatta että on vain toispuolinen. Myös refluksitauti voi kärventää nielua jos mahansisältöä pääsee riittävän ylös ja usein. Tämä vaiva siis ollut alkuvuodesta 2016. Hyvä on että on tähystetty – tällä sulkeutui pois monta vakavaa sairautta. Hyvä on myös tuo normaali ultraääni. Nielussa on noin sata lihasta. Ja niiden hermot. Jos syöminen sujuu, on tämä kyllä hyvä merkki. Limantulo viittaa johonkin edelleen vaikuttavaan infektioon. Aika olennaista olisi tietää, meneekö limaa/sylkeä/ruokaa väärään kurkkuun? Ilmeisesti ei. Kuitenkin siksi hankala vaiva ja kestänyt pitkään että kannattaa jatkaa selvittelyjä. Korva-nenä-kurkkulääkäri on ilmeisesti nieluun katsonut jo? Itse nielun funktiota voisi ajatella selvitettävän videofluorografialla, jos sen toimintahäiriötä epäillään. Hermot eivät yleensä kaulalla pääse puristuksiin – kaularangassa kylläkin. Joitakin nieluun kuvatulla tavalla vaikuttavia sairauksia on, mutta hermo-lihas-sairauteen eivät oireiden selkeä toispuoleisuus ja kipu viittaa. Tällaista poissuljetaan joissakin tilanteissa ENMG-tutkimuksella. Yhteenvetona täytyy todeta, että kyllä tämä tilanne on peruste jatkoselvittelyille, vaikka vaaralliselta ei kuulostakaan. Paras lienee hakeutua sellaisen lääkärin puheille, joka oireiden alusta jo jotakin tietää ja pitää käsissään tietoa siitä mitä on jo tehty, kuvauslausunnot jne. Jos kuvata halutaan, olisi ihan kaulan MRI-tutkimus vielä jäljellä.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.