Terve.fi

Nielemisvaikeus - 83775

Nielemisvaikeus - 83775

Kai Klintrup

yleis- ja vatsaelinkirurgian erikoislääkäri

Kai Klintrup

Kysymys:

Hei,

Olen tuoreen refluksiesofagiitti-diagnoosin saanut 45-vuotias mies. Mitään närästysoireita ei ole ikinä ollut ja hakeuduin tutkimuksiin nielemisvaikeuksien vuoksi. Lievää nielemisvaikeutta on päivittäin ja muutaman kerran vuodessa ruokatorvi menee niellessä alaosasta kokonaan lukkoon, jolloin ei voi niellä edes sylkeä. Tähystyksessä todettiin pieniä haavaumia mahassa (LA-luokka B) ja ruokatorvitulehdus. Koepalat normaalit. Lisäksi ruokatorvessa lievähkö schatzkin rengas, joka ilmeisesti vaikeuttaa nielemistä(?). Lantsopratsolia olen syönyt nyt parisen kuukautta eikä nielemisvaikeus ole helpottanut. Työterveyslääkäri sanoi, että seuraavaksi ruokatorvea voisi kokeilla laajentaa, josko auttaisi. Kysymys: auttaako ruokatorven laajennus yleensä nielemisvaikeuksiin? Mitenköhän tilannettani voisi/kannattaisi vielä selvittää? Kiitos!

Näytä vastaus

Vastaus:

Milloinkohan sinut on viimeksi tähystetty?  Schatzkin rengas on ruokatorven alaosassa oleva rengasmainen arpi ja on seurausta pitkaikaisesta refluksista. Se voi aiheuttaa nielemisvaikeutta. Jos tästä on kyse, ruokatorven laajentaminen on ilman muuta hyödyllinen. Tosin aina ei yksi laajennuskerta riitä. 

Nilemisvaikeutta voi aiheuttaa myös ruokatorven toimintahäiriö akalasia. Siinä ruokaa alas työntävä peristaltiikka ei toimi oikein. Akalasiasta saa viitteitä tähystyksessä ja tarkemmin sitä voi tutkia ruokatorven manometrialla, joka on sairaalassa tehtävä ruokatorven toimintaa mittaava tutkimus. 

Suosittelen, että työterveyslääkärisi lähettäisi sinut erikoislääkärin tutkittavaksi ja hoitoon.

Julkaistu: 15.12.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.