Terve.fi

Myokloniat

Myokloniat

Hannu Laaksovirta

neurologian erikoislääkäri

Hannu Laaksovirta

Kysymys:

Hei Hannu,

Olen 33-vuotias mies, perusterve. Minulla on ollut nyt noin puolen vuoden ajan lihasnykäyksiä. Niiden voimakkuus vaihtelee hyvin pienistä nykäyksistä niin suuriin, että nivel selvästi liikkuu: ranne heilahtaa tai olkapää nykäisee reippaasti, kyynärnivel oikenee hieman. Asiaa selviteltyäni kyse on mielestäni myoklonioista. Ne ilmenevät selkeimmin kun lihas on levossa. Aluksi niitä ilmeni erityisesti oikeassa olkavarressa ja olkapäässä, joissa niitä ilmenee myös päivän aikana. Koko päivää ei nyi samalla tavalla, mutta joka päivä nykii jossain vaiheessa. Voimakkaimpia nykäykset ovat rentoutuessa ja nukkumaan käydessä. Tällöin erityisesti nykäyksiä ilmenee koko kehossa, pieniä ja suuria, sormista vartaloon. Nykäykset ovat joskus tässä vaiheessa myös symmetrisiä. Usein en ole voimakkaampien nykäysten alkaessa vielä edes lähellä nukahtamista, vasta rentoutumassa. Tämä yhdessä päivänykimisen kanssa tarkoittanee että kyseessä ei ole vain ns. hypnagokinen säpsähdys. Viime viikkoina nämä säpsähdykset nukkumaan mennessä ovat kuitenkin alkaneet häiritä nukahtamistani merkittävästi. Osittain siksi että säpsähdys havahduttaa, osittain siksi että yön pimeinä tunteina mietityttää kovasti mistä mahtaa olla kyse. Jos yöllä herään niin nykinä jatkuu ja voi olla että en saa unta. Sanoisinkin että nykimisiä tapahtuu nyt hieman enemmän ja laajemmin koko kehossa (eikä vain lähinnä oikeassa yläraajassa) kuin esimerkiksi puoli vuotta sitten. Muita oireita ei merkittävästi ole, paitsi että oikea käsi ja käsivarsi tuntuu hieman oudolta ja väsyneeltä. Hauiksessa myös kummaa lihasvärinää kevyessä fleksiossa. Toisaalta ainakaan maksimivoiman tuotossa ei ole tapahtunut heikentymää (asiaa seurattu itse kuntosalilla, jota säännöllisesti harrastan n. 3 krt / vko). Kesäkuussa hakeuduin yksityiselle neurologille, tehtiin ENMG ja pään magneettikuva, ei löytöjä. Statuksessa peruskokeessa oikeassa kädessä tosin pieni pronaatio, mutta yläraaja ei laskeutunut. Kuulemma “rajapintalöydös”. Aineenvaihduntalabrat kanssa katsottu, kaikki normaalia, tosin paastosokeri ylärajalla. Sen enempää ei silloin selvitelty eikä tehty lihasnykinöitä kummempaa diagnoosia, ja mielikin rauhoittui kun ei mitään löytynyt. Psyykkisesti koen olevani tasapainoinen ja rationaalinen, vaikka ruuhkavuodet käynnissä ovatkin. Nyt asia kuitenkin kuormittaa taas lisääntyvässä määrin, kun oireetkin tuntuvat hieman pahentuneen. Olisikin kiva ainakin kuulla kokeneen neurologin näkemyksiä ja kliinisiä kokemuksia tällaisista epämääräisistä myokloniosta ja niiden yleisyydestä. Ja tietysti että kannattaako selvitellä lisää. Kiitokset etukäteen!

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei sinä perusterve 33-vuotias,

Varsin järkevään tyyliin on tässä selvitetty oireiden nimikkeistöä. Kyseessä tuskin ovat faskikulaatiot, koska raaja todella heilahtaa – niinpä nimitys myoklonia kuulostaa perustellulta.
Juuri tuo uneenvaipumisen yhteydessä tapahtuva myoklonia on täysin normaali ilmiö, joka ajoittuu vireystilan muutokseen. Tällainen ilmaantuu yleensä kun vielä ollaan hereillä. Ilmiö on alaraajapainotteinen, mutta kun tässäkin on yksilöllisiä eroja, niin joillakin nytkähtää koko kroppa, ja vieressänukkuja saattaa häiriintyä.

Kaikki kissat ovat yössä harmaita. Kuten moni muukin, tämä oireisto saattaa ruokkia itseään jos ja kun sitä pikkutunneilla jää pohtimaan. Psyykkisestä ongelmasta ei ole kysymys.
Se, että ENMG on normaali, eikä lihasheikkoutta ole, on hyvä merkki. Pään normaali MRI sulkee pois ison joukon sairauksia.
Joskus myoklonia liittyy sairauksiin, enkä suosita näiden haravoimista omatoimisesti Netistä.

Neurologiassa yksi tunnetuimmista muista syistä on myoklonusepilepsia, josta ei tässä yhteydessä sovi olemaan kysymys. Kohtauksellisia tajunnanhäiriöitähän ei tilanteeseen liity.

Toisaalta tunnetaan myös mm. ns. kortikaalinen myoklonus, jossa epilepsia ei ole kuvassa mukana, mutta oireen lähtökohdan ajatellaan olevan aivokuorella. Tätä voidaan metsästää ENMG:llä, mutta käytännössä kannattaa tehdä aivosähköfilmitutkimus eli EEG. Neurologi voi tehdä lähetteen. Myös somatosensorinen herätevastetutkimus SEP voi antaa lisätietoa.

Erilaiset verikokeilla osoitettavat syyt ovat niin moninaiset, että menevät tämän vastaustilan ulkopuolelle. Jos kuitenkin perusverikokeet ovat olleet kunnossa, uskoisin ettei sillä saralla ole paljoa annettavaa.
Jos kyseessä on todella myoklonus, voidaan sitä hoitaa pirasetaamilla. Myöskin muut epilepsialääkkeet voivat tulla kyseeseen. Luonnollisesti tässäkin saattaa riittää se, että oireelle saadaan nimi ja syy. Ns. fysiologinen myoklonus on nimitys lievälle myoklonialle, joka ei vielä häiritse elämänlaatua.

Julkaistu: 8.11.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.