Terve.fi

munasarjasyövän seulonta?

professori, ylilääkäri, gynekologinen onkologia

Ulla Puistola
Julkaistu 8.10.2015

Kysymys:

Mitä voin tehdä itse, jotta mahdollinen munasarjasyöpä selviäisi mahdollisimman nopeasti? Siihenhän ei ole seulontamenetelmää, verikoetta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Munasarjasyöpään ei todellakaan ole seulontamenetelmää. Keinoja, joilla munasarjasyöpä vosi tulla satunnisesti esille on gynekologinen tutkimus, siihen liitetty emättimen kautta tehtävä ultraäänitutkimus ja verinäyte, josta mitataan merkkiaine Ca125. Riskihenkilöille nämä tutkimukset suositellaan 6-12 kk välein.  Näyttää kuitenkin siltä, että ei nämäkään tutkimukset välttämättä paljasta alkuvaiheen syöpää. Ongelmalliseksi tekee se että munasarjasyöpä voi jo heti alkuvaihesena levitä vatsaontelon alueelle vaikka itse munasarjakasvaimesta ei olisi tukimuksissa havaittavaa löydöstä.

Tavanomaisin oire on vatsan turvotus ja kipu jotka pahenevat lyhyenkin ajan sisällä. Tuollaisiin oireisiin on syytä kiinnittä huomiota ja pyytää lääkäriltä esim vatsan ultraäänitutkimusta.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.