Terve.fi

Munasarjasyövän riskit

Ulla Puistola

professori, ylilääkäri, gynekologinen onkologia

Ulla Puistola

Kysymys:

Olen 75-vuotias mummo, jolla on kuusi ihanaa lastenlasta. Sairastan diabetesta, verenpainetautia, astmaa ja reumaa. Näihin on moninaiset lääkkeet käytössä. Suolen toiminta on ollut jo vuosia hankalaa, ja tunnen ajoittain alavatsakipua, etenkin vasemmalla puolella. Voisiko nämä oireet viitata munasarjasyöpään?

Näytä vastaus

Vastaus:

Pitkäaikaiset, vuosia kestäneet ja vaihtelevat vatsaoireet ovat harvoin merkkinä munasarjasyövästä. Munasarjasyövässä vatsaoireiden kesto on yleensä kaksi tai kolme kuukautta ja ne pahenevat päivä päivältä. Pitkäaikainen huono suolentoiminta sen sijaan voi johtaa paksunsuolen seinämän pieniin pullistumiin, joihin liittyy tulehduksia. Nämä saattavat olla juurikin tuon vasemmanpuoleisen alavatsakivun syynä. Suosittelisin teitä asioimaan oman lääkärin vastaanotolla, jossa voidaan tehdä myös gynekologinen tutkimus ja suunnitella mahdollisia suolistotutkimuksia.

Julkaistu: 28.9.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.