Terve.fi

Molluskat

LT, lastentautien erikoislääkäri

Jarmo Salo
Julkaistu 30.9.2014

Kysymys:

Molluskoista on monenlaista tietoa niin haluaisin kysyä lääkäriltä faktoja niiden leviämisestä.

Miten molluskat tarttuvat? Tarttuvatko ne esim. leluista tai vaatteista? Jos tarttuvat niin kauanko viirukset elävät kyseisillä "pinnoilla"? Voiko esim. kirppisvaatteista saada lapselleen molluska tartunnan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Molluskat eli ontelosyylät ovat virusten aiheuttamia, ja ne leviävät käytännössä käsien välityksellä. Terve iho tarjoaa virusta vastaan varsin hyvän suojan, ja usein tartunta tapahtuukin raapimajälkien tai muiden ihorikkeymien kautta. Myös ihottumat ja atooppinen iho altistavat molluskojen leviämiselle. Virus voi tarttua pinnoilta, leluista tms., ja se, kauanko virus säilyy tartuntakykyisenä riippuu monesta tekijästä (kosteus, lämpötila, materiaali jne.). Virus ei selviä konepesusta, joten kirppisvaatteiden käyttö ei ole ongelma. Ja muutenkin molluskojen aiheuttama haitta on yleensä niin pieni, että niistä ei kannata ottaa suurta murhetta, varsinkaan kun suuri osa ihmisistä on niille luonnostaan vastustuskykyisiä.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.