Terve.fi

Mitä kannattaisi tehdä

Perheenäiti, opettaja

Sari Metsäkivi
Julkaistu 19.11.2017

Kysymys:

Hei olen 13.v ja minulla on emättimessä ongelmia kutinaa tulee outoa hajua ja hilseilee?? mitä mun pitäisi tehdä??

Näytä vastaus

Vastaus:

Moi, ja hyvä, ettet jäänyt pähkäilemään asiaa itseksesi. Syitä vaivaasi voi olla monenlaisia. Joskus kyse voi olla vain siitä, että keinokuituiset ja tiukat alushousut eivät hengitä riittävästi (jotkut pikkuhousunsuojat aiheuttavat myös samaa). Toisaalta kyseessä voi olla hiivatulehdus, bakteeritulehdus tai sukupuolitauti. Joka tapauksessa vaiva on yleensä helposti hoidettavissa.

Kannattaakin varata aika lääkärille tai vähintäänkin käydä juttelemassa kouluterveydenhoitajan kanssa, tai ehkä hänelle on koulussasi mahdollista lähettää vaikka wilma-viesti. Hän osaa neuvoa, onko kunnassasi esim. tarjolla nuorille suunnattuja terveyspalveluita. Voit myös varata ajan suoraan kuntasi tai kaupunkisi terveyskeskuksen lääkärille. Tarvitset siihen henkilötunnuksesi, jonka löydät esim. kela-kortistasi tai passistasi. Kouluterveydenhoitajalla ja lääkärillä on vaitiolovelvollisuus.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.