Kiertohuimaus alkoi illalla vuoteessa. Kaikki pyöri silmissä. Aamulla huimaus jatkui, ja koko päivän oli todella kurja olo. Päätäni särki ja tuntui, että voimat olivat totaalisesti poissa. Kun kävelin muutaman kilometrin, olin kotiin tullessa ihan puhki. Mikä neuvoksi? Olen peloissani.

Kuvailemasi kiertävä huimaus johtuu tavallisesti sisäkorvaperäisestä häiriöstä.
Yleisin syy äkillisesti alkavaan kiertävään huimaukseen on niin kutsuttu hyvänlaatuinen asentohuimaus. Se johtuu nykykäsityksen mukaan sisäkorvan tasapainoelimen kaarikäytävään muodostuneesta sakasta, joka estää tilapäisesti kaarikäytävässä olevan nesteen normaalin virtauksen.
Kun nesteen normaali virtaus estyy, tasapainoelin ei enää kykene rekisteröimään normaalisti pään liikkeitä, jolloin potilaalle aiheutuu kiertävää huimausta.
Yleensä huimaus tuntuukin tästä syystä juuri tietyissä asennoissa, usein erityisesti toisella kyljellä maatessa.
Hieman harvinaisempia sisäkorvaperäisen kiertohuimauksen syitä ovat muun muassa vestibulaarineuroniitti ja Menieren tauti. Näistä ensimmäisen oireet ja hoito eivät juurikaan poikkea hyvälaatuisen asentohuimauksen hoidosta. Menieren tautiin liittyy kuulo-ongelmia, joka tekee vaivan yleensä helposti tunnistettavaksi.
Paras hoito hyvälaatuiseen asento huimaukseen on niin sanottu asento- ja liikehoito, joko Epleyn tai Semontin harjoituksia käyttäen. Liikehoidoilla pyritään saamaan kaarikäytävän sakka liikkeelle, jotta tasapainoelimen toiminta jälleen normalisoituisi.
Niskan lihasjäykkyys on myös erittäin yleinen huimauksen aiheuttaja. Sitä tulisi epäillä erityisesti silloin, jos niska-hartiaseutu on ollut kipeä tai jos esiintyy päänsärkytaipumusta. Niskaperäisen huimauksen tärkein hoito on niska-hartiaseudun fysioterapia. Myös lääkkeistä saattaa olla apua akuutissa huimauksessa.
Suosittelen sinua pikaisesti varaamaan ajan lääkärille, jotta voidaan selvittää oireittesi tarkempi syy.