Terve.fi

Miksi kaikki eivät parane?

Ulla Puistola

professori, ylilääkäri, gynekologinen onkologia

Ulla Puistola

Kysymys:

Sairastuin munasarjasyöpään kaksi vuotta sitten, 68-vuotiaana. Minut leikattiin ja kaikki kasvaimet saatiin poistettua. Sain vielä kuusi kertaa sytostaattihoitoa leikkauksen jälkeen eikä tietokonekuvauksessa todettu enää mitään merkkejä taudista. Luulinkin siis olevani terveiden kirjoissa kunnes tasan vuosi viimeisestä hoidosta tunsin samanlaisia vatsaoireita kuin taudin toteamisvaiheessa. Tauti oli uusiutunut. Onko minulla enää mitään mahdollisuuksia saada lisäaikaa elämääni vai onko kaikki mahdollisesti tarjottavat hoidot turhia?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kun uusiutuminen on tullut yli puoli vuotta edellisen hoidon loppumisesta, niin yleensä solusalpaajahoitojen teho on hyvä. Tauti saadaan vielä hallintaan ja pääsette taas joksikin aikaa terveiden kirjoihin. Kuitenkin on lähes varmaa, että tauti uusiutuu aina uudelleen ja uudelleen ja hoitojaksoja voi tulla useitakin. Mutta elämä jatkuu!  Munasarjasyövällä on kuitenkin taipumus ajan myötä kehittää vastustuskyky käytetyille solusalpaajille, jolloin tauti ottaa yliotteen. Tällöin on hyvä vakavasti keskustella lääkärinne kanssa, ettei turhia hoitoja suotta annettaisi ja vain huononnettaisi teidän yleiskuntoanne.

Julkaistu: 28.9.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.