Terve.fi

Lisäravinteet ja hormonitoiminta?

LKT, ylilääkäri

Jukka Sirén
Julkaistu 24.8.2014

Kysymys:

Hei. Olen 26-vuotias mies. Muuten luullakseni perusterve, mutta sairastan kilpirauhasen vajaatoimintaa. Tähän käytän thyroxin-lääkitystä. Käytän myös A. Vogelin Avena Sativa – kauranversouutetta. Olen lukenut internetistä, että tämä kauranversouute saattaisi nostaa testosteroni-tasoja tai ainakin auttaa siinä, että vapaata-testosteronia olisi enemmän, ettei se olisi sitoutunut tms. Aloin miettimään, että kuinkahan vahvoja tällaiset luonnolliset testosteronia lisäävät valmisteet oikein ovat. Onko siis mahdollista, että Avena Sativa - kauranversouutteen käyttö voisi jollain tavalla vahingoittaa tai jopa sammuttaa omaa testosteronituotantoani? Onko tällainen millään tapaa mahdollista? Käytän kyseistä tuotetta noin 15 tippaa päivässä, joka on n. 400mg. Tuotteen ohjeessa lukee, että suositusannos on: 760-1900mg vrk:ssa. Onko siis oman hormoni-toiminnan sammuminen tai heikentyminen millään tapaa mahdollista tällaisia luontaistuotteita käyttämällä? Kiitos vastauksesta!

Näytä vastaus

Vastaus:

Kauranverossa olevat ainesosat vapauttavat elimistön omaa testosteronia, eivät lisää sen tuotantoa. Kauranverson vaikutuksesta testosteronin säätelyyn en löydä vakuuttavia tutkimuksia, mutta mitä todennäköisimmin käyttämilläsi annoksilla ei testosteronin tuotannon säätelyssäsi tapahdu sellaisia muutoksia, jotka jothaisivat havaittaviin testosteronipitoisuuksien muutoksiin elimistössäsi. Siis: Huoli pois. 

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.