Terve.fi

Lasta ei kuulu, tulehdus?

Lääketieteen lisensiaatti

Merja Tuomi-Nikula
Julkaistu 4.3.2018

Kysymys:

Moikka!

Pahoittelen jo etukäteen pitkää ja monipolvista kysymystäni. Toivon että jaksat siihen paneutua.

Olen 29v nainen 163cm/75kg, en tupakoi, alkoholin käyttö on vähäistä. Pillerit (yasmin) aloitettu 02/2013 ja lopetettu 09/2016, raskautumisyritys alkanut 06/2017. Kierto säännöllinen 28-30 pvää, ovulaation tunnen silloin tällöin alavatsan kevyenä polttona ja aina huomaan “limat”. Ovistestit myös ollut viime syksystä asti käytössä ja niihin aina plussa saatu kiertopäivinä 11-16. Näihin aikoihin oltu aina aktiivisia makuuhuoneessa. Tärppiä ei kuitenkaan vielä näy. Nyt käynnistyi yrityskierto 10.

Mies 29 v, tupakoi (nalkutuksestani huolimatta). Miehen spermaa ei ole tutkittu vielä. Meillä kummallakaan ei ole ennestään lapsia.

Minulla todettu pco-tyyppiset munasarjat 02/2013, johon hoidoksi aloitin yhdistelmäehkäisypillerit. Oireet ennen pco-diagnoosia olivat myöhästyneet kuukautiset kahdessa perättäisessä kierrossa, ensin olivat myöhässä 5 pvää, seuraavassa kierrossa 2 viikkoa. Lisäksi normaalia runsaampaa tummaa karvoitusta (tosin tämä minulla geeneissäkin). Pillerit lopetettuani syksyllä 2016 palautui kierto heti säännölliseksi, ollen siis pääosin 28-30 pvää.

Minulle tehty laajasti tutkimuksia jo heti vauvahaaveiden alussa syksyllä 2017. Gynekologisessa sisätutkimuksessa kaikki ok, eikä viitteitä esim pco:sta. Voiko se vain parantua?

Laajasti otettu myös verikokeita tuolloin viime syksynä, esim AMh (arvo oli 3.5), prolaktiini, kilpirauhasarvot, pvk, progesteroni ym. Ihmetyksekseni esim LH:ta tai FSH:ta ei otettu. Kaikki arvot lääkärin mielestä ok. Myös munanjohtimien aukiolo tsekattu ja molemmat hienosti auki. Pientä rusehtavaa tiputtelua esiintyi viime keväänä ja kesänä useassa kierrossa alkaen muutama päivä ennen kuukautisia ja lääkäri epäili keltarauhashormonivajetta ja määräsi lugesteronit tukemaan loppukiertoa. Käytin niitä alakautta muutaman kierron ajan ja tiputtelu loppui. S-PROG -verikoe oli 18.85 noin viikko ovulaation jälkeen otettuna, tässä kierrossa ei ollut tietenkään luget käytössä. Lääkärini mielestä ok, mutta mitä sanot?

Nyt en ole kahteen kiertoon lugeja käyttänyt sillä ovat olleet Suomesta jo pitkään loppu. Tiputtelu ei silti ole palannut vaikken ole lugeja pariin kiertoon käyttänyt. Oletko sitä mieltä että lugejen käyttö jatkossa olisi kuitenkin perusteltua?

Pillereiden käytön aikana kuukautiset olivat niukat, tämä kai on normaalia, mutta ovat jääneet hyvin niukiksi nyt myös ehkäisyn jättämisen jälkeen. Kuukautiset kestävät noin 1.5-2 vuorokautta ja vuoto on hyvin niukkaa. En tarvitse sidettä, pikkuhousunsuoja riittää hyvin, öisin en tarvitse sitäkään. Kuukautiskipuja ei ole juuri lainkaan. Vuoto on ihan aluksi selvän punaista ja limaista mutta muuttuu nopeasti ruskeaksi ja “kuivan” oloiseksi. Nämä niukat kuukautiset huolettavat minua, onko niillä jotain tekemistä raskauden alkamisen kanssa? Kohdun limakalvo ultrattu kp10 jolloin limakalvon paksuus oli 3.7 mm. Onko sinusta liian ohut? Eri kierrossa noin puoli vuotta myöhemmin limakalvo ultrattu kp 23 jolloin limiksen paksuus 9.7 mm. Mitä mieltä tästä?

Lisäksi itseäni huolettaa mahdollinen tulehdus alapäässä. Olen jo hyvin pitkään kärsinyt alaselkäkivuista, ehkä jo vuoden tai pari, (tosin nostelen työkseni painavia laatikoita) lisäksi valkovuotoni haisee pahalle ja on kellertävän vihertävän väristä. Myös lantionpohjassa/syvällä lantiossa on ajoittaista kipua. Munasarjat ja kohtu eivät arista. Olen käyttänyt parin kuukauden sisällä vagibalance -emätinpuikkokuurin (10 päivää) ja aika pian sen jälkeen femiflor -kuurin suun kautta (5 päivää). Nämä helpottivat aika hyvin valkovuodon hajuun, joskin edelleen vuotoa erittyy runsaasti. Alaselkä ja lantion alue edelleen arka. Ei kuitenkaan niin kipeä että olisin ikinä joutunut esim särkylääkettä ottamaan, tai ehkä yhden kerran olen ottanut panadolin. Gyne ei mitään ihmeellistä havainnut sisätutkimusta tehdessään mutta pidätkö kuitenkin tulehdusta kohdussa/kohdunkaulassa mahdollisena?

Sukupuolitautitestit otettu viime syksynä, niissä kaikki ok. Esim klamydiaa ei ole koskaan ollut. Papa otettu 12/2013, tulos normaali luokkaa 1. Nyt seulontapapassa käyty 02/2018 josta vastausta vielä odotan. Olen saanut kondylooma-tartunnan ehkä 11-12 v sitten kondomin käytöstä huolimatta. Tuolloin ulkosynnyttimiin ilmestyi pari pientä valkoista syylää jotka liuoksella penslasin pois eivätkä ole sen koommin palanneet.

Mitä olet näiden tietojen perusteella mieltä terveydentilastani? Mitkä ovat mahdollisuuteni raskautua?

Miehen spermasta nyt tosin ei vielä ole tietoa onko kunnossa. Voiko olla että mahdollinen tulehdus on niukkojen kuukautisten takana? Jos kyseessä esim pitkään jatkunut kohtutulehdus, mitkä ovat mahdollisuudet sen jälkeen raskautua? Mitä meidän kannattaisi tehdä seuraavaksi?

Kiitos kovasti vastauksestasi!

Näytä vastaus

Vastaus:

Hyvä Kysyjä,

Sinua on kohtalaisen kattavasti tutkittu, mutta lisäisin siihen vielä alkukierron hormonikokeet eli kierron 3-5 päivinä FSH, LH arvot. AMH lupaa hyvää, se kertoo että munasarjat toimivat aktiivisesti. Loppukierron Progesteroni -arvo 18.8 on kyllä ok, MUTTA lievästi matalahko.

Loppukierron tuki on paikallaan. Vielä toisen kierron UÄ-seuranta, ovulaation aikaan olisi hyvä tehdä, koska limakalvon tilanteesta on kahta tietoa, samoin loppukierron progesteronin voisi tarkistaa uudelleen – tilanteen mukaan.

Kuitenkin on nyt niin, että ennenkuin Sinua aletaan hormonaalisesti mitenkään hoitaa niin on tiedettävä puolison sperman tilanne. Tämä asia kun on “kahden kauppa”. Tupakointi vaurioittaa siittiöissä olevaa DNA-ketjua niin, että ne katkeilevat eikä sellainen siittiö ole kovin hedelmöityskelpoinen tai jos raskaus alkaa niin se voi herkemmin päätyä keskenmenoon. Vasta kun molemmat on hyvin ja huolellisesti tutkittu, voi tehdä kunnon johtopäätöksen tilanteesta ja mahdollisesta jatkosta. Epävarmuus myös poistuu kun tietää perusasiat tämäkin helpottaa spontaania raskaaksituloa.

Olette ajoissa asialla, olet vielä nuori ja raskaustodennäköisyys on Sinulla erinomainen jo antamiesi tietojen perusteella. Selvittäkää siis nuo muutamat asiat. Onnea matkaan.

Merja Tuomi-Nikula

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.