Sairaudet

lapsen ihottuma

16.3.2015 Terve.fi
Kysymys

Hei,

6-vuotiaalla pojalla todettiin tänään pikanäytteessä streptokokki pyllyssä ("peppuangiina"). Hän sai viikon penisilliinikuurin. Oireina on ollut noin parn kuukauden ajan kirvelevä ja punoittava peräaukon seutu. Asia ei ole kuitenkaan häntä pahemmin vaivannut ja koska hän on atoopikko, olen vain hoitanut vaivaa rasvaamalla ja ajatellut sen liittyvän kuivaan ihoon. Pari viikkoa sitten hänelle ilmestyi pakaroihin finnin näköisiä näppyjä, joita sittemmin tuli pari myös polveen. Näiden outojen näppyjen vuoksi menimme tänään lääkäriin, missä streptokokki todettiin. Lisäksi pojalla oli 1,5 viikkoa sitten kuumetta päivän ajan. Olisinkin nyt kysynyt, onko ennuste penisilliinillä hyvä eli paraneeko? Lääkärin mukaan näpyt olivat angiinan jonkinlaisia etäpesäkkeitä, jotka häviävät kun lääke alkaa purra. Onko tästä syytä olla huolissaan? Lapsella on ollut oireita jo pari kuukautta emmekä ole osanneet reagoida. Voiko jälkitauteja seurata?

Vastaus
Vastaaja Maija Kautonen
Lääkäri, kolmen lapsen äiti

Hei,

streptokokkiin yleisesti tehoava ja suositeltu hoito on juuri penisilliini, joten sen kyllä pitäisi tehota. Jos bakteerinäytteessä löytyi streptokokki A, olisi antibioottikuurin pituus hyvä olla 10pv. Streptokokin aiheuttamat jälkitaudit liittyvät useimmiten peitteiseen streptokokin aiheuttamaan nielutulehdukseen. On epätodennäköistä, että pojallenne kehittyy jälkitautia iho-infektiosta. Toki jos infektio ei lähde rauhoittumaan tai tulee epäselvää kuumeilua tai pitkittynyttä ylähengitystieinfektiota, on hoidetusta perianaalidermatiitista hyvä mainita lääkärille.

Erityisen tärkeää on nyt koko perheessä ja esikoulussa noudattaa hyvää käsihygieniaa (käsien pesu saippualla wc-käyntien jälkeen ja ennen ruokailua), jotta tauti ei pääse leviämään tai uusiutumaan pojallenne. Streptokokki sinänsä on melko yleinen bakteeri, sitä voi hyvin olla oireettomallakin ihmisellä nielussaan tai ihollaan ilman, että se aiheuttaa tautia hänelle itselleen. Mikäli samassa perheessä tai esim.tarha/eskariryhmässä on toistuvia streptokokki-infektioita, voi olla syytä ottaa bakteerinäyte oireettomiltakin.

Terveisin,

Maija Kautonen

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi