Terve.fi

Lapsen "elävä" jälki jalassa

LT, lastentautien erikoislääkäri

Jarmo Salo
Julkaistu 22.6.2015

Kysymys:

Pojallani on syntymästään asti ollut punainen, noin sormenpään kokoinen läntti vasemmassa sääressään. Alussa kuvittelimme sen olevan syntymämerkki, mutta siihen ilmestyikin vesikelloa muistuttava pallo, joka hävisi itsestään päivän-kahden päästä. Pallo ei ikinä räjähdä eikä puhkea vaan katoaa äkisti. Myös itse punainen jälki pienenee ja suurenee välillä, eikä oireiluun vaikuta vuodenaika tai syömiset. Neuvolassa olemme asiasta kysyneet, muttei jälki ole tuolloin ollut ikinä oireilemassa, joten eivät ole osanneet asiaan vastata. Lääkärissäkin olemme asian takia käyneet, mutteivät ole sielläkään asiaa noteeranneet. Kieltivät läntin olevan syntymämerkki ja viime kerralla ohjasivat hakeutumaan halutessamme sairaalaan koepalan ottoa varten.

Poikani täyttää kohta kaksi ja jälki oireilee vielä tänäkin päivänä sen  koommin poikaa itse kauheammin vaivaamatta.

Kysymykseni onkin onko koepalan otto todella tarpeellinen ja mikä kyseinen jälki/patti voisi olla?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Ihottumista ja ihomuutoksista ei voi sanoa paljoakaan ilman niiden näkemistä ja tutkimista. Lapsella vuosia samanlaisena pysynyt ja ajoittain oireilua aiheuttava muutos ei herätä huolta. Lapsella kuvatunlaista oireilua voi aiheuttaa esim. mastosytooma, joka on hyvänlaatuinen ja yleensä itsestään häipyvä kasvain/ihomuutos. Jos mastosytoomaa hankaa, se alkaa punoittamaan, turpoaa, kutisee ja voi tehdä rakkulaakin. Myös monet muut ihomuutokset voivat ajoittain aiheuttaa rakkulointia. Asiaa voi selvitellä tarkemmin esim. ihotautilääkärillä, jonka kanssa voi neuvotella koepalan tarpeellisuudesta ja hyödystä.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.