Kauneus & Terveys

Laimentunut liitto - kannattaako erota?

Ilona Rauhala

KuvatSatu Kemppainen

Kysymys:

Olen 34-vuotias ja olemme olleet mieheni kanssa yhdessä yhdeksän vuotta. Meillä on kolmevuotias lapsi ja periaatteessa kaikki hyvin. Viihdymme toistemme seurassa, riitelemme harvoin ja rakastankin häntä jollain tavalla. Seksi ei ole tietenkään samanlaista kuin alussa.

Silti tuntuu, että suhteestamme puuttuu jotain tärkeää. Olemme puhuneet asiasta ja yrittäneet panostaa suhteeseemme. Mieheni uskoo, että tämä on vain vaihe, kun meillä on pieni lapsi. Minusta tuntuu, että kyse on isommasta asiasta: haluamme eri asioita ja meille sopisivat erilaiset puolisot.

Silti tuntuisi hirveältä erota suhteesta, jossa ei ole mitään isommin pielessä, varsinkin kun meillä on lapsi. Saako hyvästä suhteesta erota?

Näytä vastaus

Vastaus:

Mielestäni pitäisi pikemminkin kysyä: Kannattaako hyvästä suhteesta erota? Hyvä ihmissuhde on lahja, joka ei ole itsestäänselvyys. Kaikki eivät löydä sellaista milloinkaan. Joka sellaisen on löytänyt, on onnellinen.

Hyvä parisuhde korreloi hyvän elämän kanssa. Yksin oleminen ja yksinhuoltajuus eivät ei ole mitään herkkua. Toki jos suhteesi olisi huono, vastaisin, että yksin on parempi olla kuin huonossa parisuhteessa.

Tilanteesi haastaa sinua henkilökohtaiseen kasvuun: Millaista elämää haluat elää ja mikä tekee sinut onnelliseksi? Miehen vaihtaminen ei ratkaise tätä kysymystä. Löydät vain itsesi uudestaan samasta tilanteesta. Mitä vastaat lapsellesi, kun hän jonain päivänä kysyy, miksi erositte? Eroaminen saattaa kaikki osapuolet muutaman vuoden kriisiin, joka vaatii voimavaroja.

Ehkä sinulla on selkeä mielikuva, millaisen ihmisen haluat rinnallesi. Entä jos et löydäkään tällaista ihmistä? Pariutuminen vain vaikeutuu iän myötä.

Ehkä maalailen piruja seinille. Olen välillä rohkeasti kannustanut ihmisiä eroamaan, kun he ovat kysyneet näkemystäni. Jos suhteessa on jokin pahasti pielessä, kannustan. Ero on vaikea ja kivulias prosessi, johon en kannusta kevein perustein.

Miehesi on oikeassa siinä, että pienen lapsen kanssa parisuhde muuttuu ja käy läpi haastavia vaiheita. Yhteistä aikaa on vähemmän, ja molempien huomio menee jonnekin muualle kuin parisuhteeseen. Moni kaipaa pientä irtiottoa arjesta, joka on täynnä velvollisuuksia. Olemme joskus kollegoidemme kesken leikitelleet ajatuksella, että pienten lasten vanhemmille pitäisi laittaa erokielto. On niin yleistä kuvitella, että ero toisi muutoksen. Moni kiittää itseään jälkeenpäin, ettei eronnut.

Anna ajan kulua hiukan. Jatkakaa keskustelua siitä, mitä haluatte ja mitä toivotte yhteiseltä elämältä. Millaisia vanhempia haluatte olla ja ennen kaikkea millaisen elämän haluatte tarjota lapsellenne? Lähtekää vahvistamaan sosiaalista elämäänne tai hankkikaa yhteinen harrastus.

Siirrä ajatus erosta hiukan tulevaisuuteen.

Julkaistu: 19.6.2019

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.