Terve.fi

Lääkkeiden sopivuus ja krooninen sappitiehye tuehdus

LKT, dosentti

Vesa Venho
Julkaistu 21.1.2016

Kysymys:

Olen 59-vuotias nainen ja saanut 5 vuotta sitten diagnoosin primaari biliaari kirroosi. Siihen lääkityksenä on Adursal  150 mg 8 x vrk. Maksa-arvot pysyneet normaalin ylärajoilla. Sairaus vaiheessa I. Säännöllisinä lääkkeinä lisäksi Arthryl 750 mg x 2, Diurex mite x 1, Linatilsan 2,5 mg x 1. Lisäksi kalkki ja D-vit.

Sairastun melko usein flunssaa ja sen seurauksena poskiontelotulehdus ja kuiva hakkaava yskä usein jatkeena.  Yskään olen saanut yskänlääkettä Cocillana, mutta tuoteselosteen luettuani en ole sitä uskaltaut käyttää. Sitä ei suositella käytettäväksi, jos sairastaa sappitietulehdusta. Onko yskään tapauksessani mitään turvallista lääkettä? Yskät kyllä ovat aina ajan kanssa parantuneet, mutta tuo kova yskiminen on rasittavaa.

Suurempi ongelma on flunssien hidas paraneminen ja poskiontelotulehdus. Kuinka turvallista minun on käyttää nenän tukkoisuuteen flussaan yhteydessä Duactia tai Otrivin Compia?

Joskus joudun turvautumaan antibioottihoitoon, mitä yritän aina välttää.  Kuinka turvallinen minun tapauksessani on Amoxin 750 mg?

Olen normaalipainoinen ja minulla on terveet elämäntavat.

Näytä vastaus

Vastaus:

Onneksi perustautinne primaari  biliaarinen kirroosi on vasta vaiheessa I eivätkä maksa-arvonnekaan ole kuin normaalin ylärajoilla.  Tähän käytössänne oleva lääkitys (Adursal) ei ole yskään käyttämänne Cocillanan kanssa myöskään hankalia yhteisvaikutuksia aiheuttava. Myöskään muu lääkitys (Arthryl ,  Diurex mite, D-vitamiini tai kalkki) voivat hyvin jatkua. Sen sijaan ns. ACE-estäjiin kuuluva Linatilsan voi periaatteessa aiheuttaa kuivaa yskää, mutta mikäli yskä ajallisesti liittyy poskiontelotulehduksiin, en pidä todennäköisenä, että Linatilsan olisi yskään syypää varsinkin kun sen annostus  on varsin pieni.

Mitä sitten tulee Cocillanaan, varoitetaan sen käytöstä potilailla, joilla on sappivaivoja, mutta tämänkaltaisia varoituksia lisätään lääkkeiden pakkausselosteisiin varmuuden vuoksi, vaikka jokaisella potilaalla ei haittavaikutuksia esiintyisikään. Tämä varoitus on pakkausselosteessa siksi, että osataan olla varovaisia lääkkeen käytössä.  Vaihtoehtona etyylimorfiinia sisältävälle Cocillanalle  ei kuitenkaan  ole esim joku kodeiinia (metyylimorfiinia) sisältävä yskänlääke.

Mikäli yskä on ajallisesti poskiontelotulehdukseen liittyvää, on poskiontelotulehduksen hoito avainasemassa. Siihen Amoxin sopii hyvin, jos poskionteloissa on jo nestettä,  mutta sen rinnalla katsoisin tärkeäksi huolehtia poskionteloiden tuuletuksesta, joka luonnistuu Duactilla tai Otrivin compilla. Toinen tapa hoitaa yskää on aikuisilta usein unohtunut höyryhengitys, vaikkapa eucalyptuspastilleilla höystettynä. Pastillit siis liuotetaan kuumaan veteen ja höyryä hengitetään nenän kautta. Pelkästään Duactia tai Otrivin compia voi käyttää onteloiden tuuletusta parantamaan, mutta hoitojakson tulisi olla korkeintaan 10 päivää tai kaksi viikkoa.

Yksi hoitokeino, jota saattaisi kokeilla, ovat astman hoidossa käytettävät hengitettävät suihkeet vaikka Teillä ei astmaa olisikaan.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.