Terve.fi

Lääkehoito

sisätautiopin professori

Markus Juonala
Julkaistu 3.11.2015

Kysymys:

Mies 45 v. Ei lääkitystä. Liikkuu runsaasti. Ei tupakoi. Ei alkoholia. Verenpaine normaali. UKG:ssä terve sydän. Raistuskokeessa Wmax4 259 W/140%, oireeton. Rasitusperfuusiokuvauksessa virtaukset normaalit.

Riskitekijät: Sukurasite. Kol 7.2. LDL 4.6. TT-tutkimuksessa A-osassa sekaplakki, kaventaa lumenia 30 %. B- ja C-osan rajalla pehmeä plakki, kaventaa 50 %. A-osan distraaliosassa pehmeä plakki, kaventaa 30-50 %. Muut normaalit.

Miten yleistä tai merkityksellisyyttä em. TT-tuloksen plakki on ? Minkä vaikutuksesta ja miten nopeasti em. plakki voisi uudessa TT-tutkimuksessa muuttua merkityksellisesti ?

Millaisten tekijöiden muuttuessa olisi hyvä aloittaa lääkehoito ennaltaehkäisevänä (näillä tiedoilla) ? Vaikuttaako kolesterolin muutos yksin em. ennaltaehkäisevän lääkehoidon aloittamisen tarpeellisuuteen ?

Näytä vastaus

Vastaus:

TT-tutkimuksen perusteella voidaan todeta olevan sepelvaltimotauti. Sepelvaltimotautikohtaus/sydäninfarkti johtuu yleensä valtimossa olevan muutoksen eli plakin repeämästä. Sen todennäköisyyttä ei TT-tutkimuksen tai minkään muunkaan tutkimuksen avulla voi arvioida.

Sydäninfarktiriskin vähentämiseksi (ja plakin kasvun estämiseksi) keskeistä on riskitekijöiden tehokas hoito. Tässä osatekijöitä ovat verihiutaleisiin vaikuttava aspiriinihoito ja kolesterolitasoa laskeva tehokas statiinihoito. LDL-kolesterolin tavoitetaso on alle 1.8. Mikäli verenpaine on yhtään koholla, niin sen hoito ns. ACE-estäjillä olisi myös tarpeellista. Sokeriarvot olisi myös syytä selvittää.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.