Terve.fi

Tutti

Perheenäiti, opettaja

Sari Metsäkivi
Julkaistu: 22.11.2009

Kysymys:

Onko vauvan kehitykselle, esim. hampaat, haittaa jos hän syö tuttia nukkuessaan? Ei öisin, mutta päivisin joskus saattaa tutti unohtua vauvan suuhun kun ulkona nukkuu. Joskus saattaa tutti olla suussa parikin tuntia.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kohtuullisesta tutin lupsuttamisesta ei ole haittaa. Monella vauvalla on suuri imemisen tarve etenkin ensimmäisten elinkuukausien aikana, ja silloin tutti on paikallaan. Myöhemmin tutti on vauvalle turvallisuuden lähde: vauva saattaa esimerkiksi nukahtaa helpommin tutti suussa. Tutti näyttää kuitenkin tutkimusten mukaan ehkäisevän kätkytkuolemia, joten ainakin puolivuotiaaksi pikkuisen kannattanee antaa imeä tuttia.

Tutin jatkuvassa imemisessä on kuitenkin joitakin riskejä. Olen kuullut, että tutin käyttö lisää korvatulehdusvaaraa. Tutti saattaa myös hidastaa puheen kehitystä, jos se on jatkuvasti suussa silloin, kun lapsi jo opettelee puhumaan. Jos vauva imee tuttia päivittäin tuntitolkulla, myös purentavirheen kehittymisen riski kasvaa. Riski tietenkin suurenee sen myötä, miten monta vuotta lapsi tuttia imee.

Muistaakseni hammaslääkärit suosittelevat, että tutti pitäisi jättää kokonaan pois noin kymmenen kuukauden ikäisenä. Toisaalta se tuntuu olevan monelle pikkuiselle silloin vielä liian suuri menetys, joten vanhempien kannattaa toimia oman tuntuman mukaan. On kuitenkin hyvä muistaa, että vuoden ikäinen on yleensä paljon helpompi vieroittaa tutista kuin kaksivuotias. Viimeistään 2,5-vuotiaana tutista pitäisi luopua purennan kehittymisen takia.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.