Terve.fi

Vinkuva yskä

Jarmo Salo

LT, lastentautien erikoislääkäri

Jarmo Salo

Kysymys:

Hei! Minulla on kaksi lasta, joista nuoremmalla (1,5v) on astma. Nyt molemmat lapset ovat kovassa yskässä, mutta myös vanhemmalla (3v) on tämän yskän aikana ilmennyt yskän yhteydessä hyvin astmantyyppistä hengityksen vinkumista. Mutta sitä ei tapahdu, kuin yskänpuuskan ollessa päällä. Muuten hengitys ei vingu. Molemmat lapset saavat etenkin öisin ja päiväunien aikaan todella kovia yskänpuuskia, mutta toki niitä tulee pitkin päivää, myös yksittäisiä vinkuvia yskiä. Yskimisen alkamisesta on nyt muutama päivä. Astmainen nuorempi on erittänyt siitä asti todella paksua limaa, vanhemmalla alkoi liman valuminen vasta tänään. Mitä tuo hengityksen vinkuminen yskän aikana on? Siis ehkä se enemmän kuulostaa hinkumiselta? Sellainen ihmeellinen sivuääni, jota en ole koskaan aiemmin kuullut, varsinkaan vanhemmalla lapsellani. Onko se vaarallista? Mitä tässä tilanteessa pitäisi tehdä? En viitsisi “turhaan” rampata lääkärissä, koska sinne pääsy on niin vaikeaa pitkien välimatkojen, autottomuuden ym takia. Yskään ei vanhemmalla liity tukehtumisen pelkoa, nuoremmalla se pelko on paksun liman vuoksi aina olemassa. Lapsi ei kuitenkaan pysty yskän vuoksi nukkumaan kovin hyvin. Kiitos vastauksestasi! :)

Näytä vastaus

Vastaus:

Selvä hengenahdistus 3-vuotta täyttäneellä lapsella on syy selvitellä astman mahdollisuutta. Yskänpuuskien yhteydessä kuuluva hinkuminen ei tarkoita hengenahdistusta, vaan johtuu yleensä voimakkaasta sisäänhengityksestä ja/tai flunssaan liittyvästä limakalvoturvotuksesta/limasta. Jälkimmäisistä tavallisiin esimerkki on kurkunpääntulehdus, jossa kurkunpään turvotus voi aiheuttaa sisäänhengityksen vinkumista ja varsinkin pienemmillä lapsilla hengitysvaikeuttakin.

Jos lapsella ei ole selvää hengitysvaikeutta ja yskänpuuskien välillä vointi on kohtuullinen, tilannetta voi seurata kotona. Poikkeus tästä ovat pienet imeväiset, joiden yskänpuuskien ja hinkumisen syynä voi olla hinkuyskä, joka vaatii tässä ikäryhmässä sairaalaseurantaa.

Julkaistu: 30.5.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.