Terve.fi

lymfosytopenia

Julkaistu 23.11.2006

Kysymys:

Potilas perusterve mies-65, ei lääkityksiä. Pitkittynyt hengitystieinfektio, johon liittyy voimakasta yöhikoilua ja yleistä heikkoudentunnetta. CRP<8 ollut koko ajan, keuhkortg norm. Leuk 8,8, mutta lymfosyytit 16%. Muut valkosolut diffissä norm. Hb aikaisemmalla tasolla 140 g/l ja MCV alhainen, MCHC tästä korkea. S-Fe norm. Trombosyytit norm.

Pitääkö tehdä lisätutkimuksia, vai löytyykö helppo selitys lymfosytopeniaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Terve

Kuvaamasi potilaan valkosolujen kokonaispitoisuus on 8,8 E9/l ja siitä lymfosyyttien osuus 16 %. Tämä prosentuaalinen arvo on viitealueen alapuolella eli ns. liian matala ainakin HUSLAB:n, Medixin ja Yhtyneiden laboratorioiden laboratoriokäsikirjojen mukaan. Toisaalta taas lymfosyyttien absoluuttinen lukumäärä 1,408 x E9/l (0,16 × 8,8 E9/l) on viitealueella eli ns. ”normaalirajoissa” kyseisten laboratorioiden katalogeissa. Absoluuttisen arvon perusteella potilaalla ei olisikaan lymfosytopeniaa eli imusolujen vähyyttä.

Viiterajat voivat tosin vaihdella laboratorioiden ja määritysmenetelmien välillä hieman. Eli jonkin laboratorion mukaan tämä absoluuttinen arvokin voisi siis olla viitealueen alapuolella. Missä kyseiset laboratoriokokeet on otettu?

Näiden tietojen perusteella en voi valitettavasti sanoa, onko potilaalla lymfosytopenia. En voi siis antaa helppoa selitystä asiaan.

Jussi Marttila, LL

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.