Terve.fi

Petechiae iholla ja verenkuva

Julkaistu 23.11.2006

Kysymys:

Hei! Olen ulkosuomalainen perheenäiti ja olen ollut kovin huolissani ihollani pikkuhiljaa lisääntyvistä veripilkuista, petechiae,(luulen että niitä on ollut pari koko ikäni rinnan alapuolella), jotka kooltaan nuppineulanpiston koosta aina nuppineulan pään kokoon. Niitä esiintyy ylävartaloni alueella muutamia, yksittäisiä (ei rykelmiä) pilkkuja ja jonkinverran käsivarsien alapinnalla, yhteensä ehkä 20 pilkkua. Painaessani lasilla pilkkua se ei himmene. Verenkuvassani punasolut, verihiutaleet olivat normaalit. WBC 6600 per cu.mm., josta neutrophils 47.9%, easinophils korkea 5.9%, basophils hiukan korkea 1.2%, lymphocytes korkea 36.8%, monocytes 8.2%. Keskivartaloni on hiukan mielestäni kohonnut, mutta en osaa päätellä maksan ja/tai pernan turvonneisuutta. Vasenta olkaniveltäni kolottaa toisinaan. Painoni ei ole pudonnut, päinvastoin, imusolmukkeissani en ole huomannut turvotusta, mutta vasen kyljen alainen vatsan puoli antaa joskus kummia tuntemuksia. Kerttooko verenkuvani tarpeeksi vai pitäisikö tutkia tarkemmin? Olen muutostamme johtuen erittäin stressaantunut. Voisiko olla lymfooma tai CLL? Veren kolesteroli on korkea ja olen siitä lääkityksellä. En käytä muita lääkkeitä. KIITOS!

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei

Valkosolujen kokonaismäärä veressä (WBC) 6600 per cu.mm taitaa vastata arvoa 6,6 x E9/l, joka on Suomessa yleisemmin käytetty yksikkö. Kyseinen arvo on normaalitasolla. Lymfosyyttien prosentuaalinen määrä 36.8 % näyttäisi olevan suomalaisten viitearvojen sisällä (20-40(-50) %). Samoin eosinofiilien määrä (viiteväli 1-6 %). Tosin viitearvoissa voi olla tietenkin jonkin verran määritys- ja laboratoriokohtaista vaihtelua.

Nämä verikoelöydökset eivät mielestäni viittaa lymfoomaan tai krooniseen lymfaattiseen leukemiaan mutta toisaalta näillä tutkimuksilla ei varmisteta diagnoosia. Voisi olla selkeintä, että varaat ajan lääkärin vastaanotolle oireidesi selvittelemiseksi

Jussi Marttila, LL

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.