Terve.fi

Missä vaiheessa pinnasängystä tavalliseen sänkyyn

Perheenäiti, opettaja

Sari Metsäkivi
Julkaistu: 14.11.2009

Kysymys:

Hei! Meille on syntymässä toinen lapsi kesällä jolloin esikoisella ikää 1v 8kk. Olen pohtinut, missä vaiheessa kannattaisi miettiä siirtoa tavalliseen sänkyyn. Ennen vai jälkeen toisen syntymän? Tällä hetkellä nukahtaa itsekseen, eikä tarvitse erikoisempia nukutuspuuhia. Nukahtaminen on siis tosi ongelmatonta. Ei yritä kiivetä pois pinniksestä, vaikka pitkä poika onkin. Uskon että haasteita riittää kesällä, joten olisi kiva että jokin asia sujuisi mutkattomasti…Onko vinkkejä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Olen kanssasi ihan samaa mieltä – toiseen sänkyyn siirtymistä ei kannata jättää kesään. Uusi tulokas on iso juttu niin pienelle kuin isollekin ihmiselle, joten samaan syssyyn ei kannata ajoittaa muita muutoksia.

Teillä unipuuhat tuntuvat sujuvan mutkattomasti. Kannattaisikin aloittaa uuteen sänkyyn totuttelu heti. Jos muutos tuntuu pikkuisestanne vaikealta, aikaa ensi kesään on vielä runsaasti, joten harjoittelun voi ihan rauhassa keskeyttääkin ja siirtyä vaikka muutamaksi päiväksi tai viikoksi takaisin pinnasänkyyn. Teillä on myös hyvää aikaa pitää käytössä molempiakin sänkyjä, jos vain tilaa riittää. Tosin muutos on monelle lapselle vaivaton – ainakin meillä pikkuiset ovat vain innostuneet uudesta isosta sängystään, koska siellähän mahtuu tekemään vaikka mitä!

Jos sänky tuntuu aivan liian isolta, se kannattaa vuorata reunoilta tai päädyistä vaikka peitoilla tai tyynyillä. Myös vanhat tutut vuodevaatteet kannattaa aluksi pitää käytössä, samoin turvalliset unirätit, pehmolelut ym. Kaikkein hauskinta pikkuisista kuitenkin todennäköisesti on se, että vanhemmatkin mahtuvat pötköttelemään isommassa sängyssä.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.