Terve.fi

Hieronta raskaana

Jaana Kangas

Kätilö-terveydenhoitaja

Kysymys:

Olen 30 v nainen, odotan esikoistamme ja olen nyt 17. viikolla. päätetyöni takia olen käynyt hierojalla jo kymmenkunta kertaa. Tänään olin viimeksi hierojalla. Sain tyynyn ylävatsan alle, mikä auttoi asennon löytämistä (olin mahallani, koska tuntui hyvältä vielä olla niin). Hieronnan jälkeen kuitenkin mahaa ja alaselkää on särkenyt jonkin verran, ja alavatsa tuntuu tosi “ahtaalta”. Särky ei ole kovaa, eikä jatkuvaa, mutta olo on mahassa epämiellyttävä. Voiko tämä olla vakavaa? Miten tulevien hierontojen suhteen. Niskan takia tahtoisin jatkaa, mutta en tahdo uudestaan tätä oloa.

Mistä tämä johtuu? Itse hierontahan ei sattunut yhtään. Myös alaselkää hierottiin, muttei kauaa. Eniten keskityttiin niskaan ja yläselkään (koko aika oli 45 min.) Voiko sikiö kärsiä tästä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hierojalla voi käydä raskausaikanakin. Vatsallaan oloa ei kuitenkaan suositella alkuraskauden jälkeen. Voi olla, että sinullakin vatsa alkaa tulla sen verran ulos, että tyynyistä huolimatta voi olla vaikea löytää hyvää asentoa vatsallaan. Monet raskaana olevat istuvat hieronnan ajan nojaten eteen päin. Hierojalle tämä on varmasti vaikeampi asento tehdä työtä, mutta ainoa vaihtoehto raskaana olevalle.

Joissain suosituksissa on mainittu, että voimakasta alaselkähierontaa pitäisi välttää raskauden aikana. Itse on osaa ottaa tähän kantaa. Yläselän ja niskan hieronnasta ei kuitenkaan ole mitään haittaa sikiölle eikä raskaudelle.

Julkaistu: 15.10.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.