Terve.fi

Lapsen turvonneet imusolmukkeet - 22468

Julkaistu 29.11.2006

Kysymys:

Hei! Kirjoitin jo äsken yhden viestin, mutta onnistuin hävittämään sen, en tiedä tuliko se perille vai hukkasinko sen, joten varmuudeksi uusiksi. Eli, huomasin toukokuussa 2006 5- vuotiaalla pojallani kaulalla turvonneita imusolmukkeita, suurin vasemmalla puolella korvan takana n. 2 cm, oikealla pari pienempää. Kurkusta (nielusta löytyy myös kuulemma pienet, mutta ne johtuvat yleensä päällä olevasta flunssasta tai korvatulehduksesta, kuulemma) Hänestä otettiin verikokeet ja kaula palpoitiin, imusolmukkeet kuulemma irtonaisia ja verikokeet ok. Lääkäri vain sanoo, että ne sitten vaan on siellä, ei syytä huoleen. Tämän puolen vuoden aikana ne ei ole suurentuneet, mutta ei myöskään pienentyneet. Äitinä minulla on tietenkin huoli lapsestani ja suurimpana syövän pelko. Mistä voi johtua, että näitä suurentuneita imusolmukkeita “vaan on siellä”? Onko ne jonkun vanhan sairauden seurauksena jääneet sinne, esim. 1-vuotiaana sairastetun keuhkokuumeen seurauksena tms? Eikö tosiaan ole syytä huoleen ja riittääkö oikeasti tuollainen tutkiminen? Kaula on tarkistettu pari kertaa tuon ensimmäisen kerran jälkeen, molemmilla kerroilla vain sormia ja mittanauhaa käyttäen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei

Lapsilla kaulalla tai leukakulmissa esiintyvät pitkäaikaiset, liikkuvat ja aristamattomat imusolmukkeet on useimmiten vaarattomia löydöksiä. Monet niistä ovat tulehdusten jäänteitä ja pienenevät seurannassa.

Onko poikasi korvan takana edelleen 2 cm kokoinen imusolmuke? Jos on, niin voisit vielä varata ajan terveyskeskuslääkärille ja kysyä, olisiko mahdollista saada lähetettä erikoislääkärin arvioon. Toinen vaihtoehto on varata omalla kustannuksella aika suoraan lastenlääkärin vastaanotolle yksityispuolelle.

Jussi Marttila, LL

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.