Terve.fi

yskä ja kurkun kutina

Jarkko Kuoppala

Lääketieteen lisensiaatti

Jarkko Kuoppala

Kysymys:

Olen 64-vuotias terve nainen. En tupakoi.En käytä lääkkeitä. Minulla on ollut kuivaa yskää ja kurkun kutinaa juhannuksesta saakka. Ei liman eritystä Kurkkulääkäri totesi kurkun limakalvot kuivaksi, ei muuta. Menin terveyskeskukseen. Keuhkokuvat otettiin, niissä ei mitään. Söin 3 päivän antibioottikuurin, koska terkkarin lääkäri arveli yskää mykoplasmaksi.Yskä ei lähtenyt. Kilpirauhaskokeet normaalit, sydämen rasituskoe normaali. Samanlaista yskää oli 2008. Silloinkin keuhkokuvat normaalit, ja sillon, siis 2008, tähystettiin vatsa ja ruokatorvi.2006 ruokatorven tähystyksessä palleatyrä, sillon palan tunnetta kurkussa. 2008 ei ollut palleatyrää.Nyt, siis 2011, ei tähystetty ruokatorvea. 2008 auttoi yskään 3 päivän antibiootit. Sitten menin keuhkolääkärille, siis 2011 elokuussa. Keuhkolääkäri ei havainnut mitään erikoista. Sain keuhkolääkäriltä Aerobec-lääkettä 2 kuukaudeksi. Olen kuitenkin nyt huolissani, koska yskä on jatkunut niin kauan.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hyvä kysyjä,

Aina yskän syytä ei löydy, vaikka tehtäisiin hyvin perusteelliset tutkimukset. Yskä itsessään ei ole vaarallinen asia, jos tutkimuksissa ei muuta tule esille.

Aerobec on mielestäni hyvä hoito ja saattaa rauhoittaa oireen, jos yskä johtuu esim. infektionjälkeisesti keuhkoputkien liikaherkkyydestä.

Yleisesti ottaen voi sanoa, että keuhkolääkäri on paras asiantuntija yskän suhteen. Jos oireilu ei siis Aerobeckillä rauhoitu, ottakaa yhteyttä keuhkolääkäriin.

Ystävällisin terveisin,

Julkaistu: 11.8.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.