Terve.fi

yskä, astma ja kurkunkutina

Esko Kurttila

keuhkosairauksien ja työterveyshuollon erikoislääkäri

Esko Kurttila

Kysymys:

Hei. Tyttöni on 12v ja sairastaa astmaa. Nyt vuoden verran aina yskän aikana tai joskus myös kun on vasta kurkkukipeä tulee kauhea kurkunkutina. Yskittää taukoamatta,hakkaava hirveä kuuloinen yskä joka kestää yleensä yskän loppuun asti.Olemiseta ja nukkumisesta ei tahdo tulla koko perheellä mitään. (Yskän alkaessa normaalisti tuplattu lääkkeet) Nyt kahdesti syöty kortisonikuuri josta ehkä jonkin verran apua nimimerkillä: melkein epätoivoinen äiti

Näytä vastaus

Vastaus:

Visainen pulma. Ensiksi kannattaisi vielä kerran kartoittaa se, että mistä yskä mahdollisesti johtuu. Toisiko astmalääkityksen vaihto apua tilanteeseen? Voisiko kyseessä olla esim. yskä, joka aiheuttu siitä, että mahalaukusta nousee hapanta eritettä? Huoneilman kostutus yskävaiheessa voisi myös helpottaa oiretta. Neuvoisin kuitenkin, että varatte ajan lastenlääkärin vo:lle tilanteen kartoittamista varten.

Julkaistu: 20.1.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.