Terve.fi

yskä - 22116

Esko Kurttila

keuhkosairauksien ja työterveyshuollon erikoislääkäri

Esko Kurttila

Kysymys:

Yskää ollut puolen vuoden verran,välillä yskä on pois jataas tulee uudelleen.On myös yökkäämistä,on otettu keuhko kuvat verikokeet,astamakokeet sydän vilmi.Ei ole todettu mitään,ykä vain jatkuu,olen tosi väsynyt.

Näytä vastaus

Vastaus:

Yskän tavallisin syy on akuutti hengitystie-infektion aiheuttama yskä ja jos yskä pitkittyy, niin silloin voi kyseessä olla astma, takanielun limaisuus tai se, että mahalaukusta nousee hapanta eritettä ruokatorveen. Sinulle on tehty astmakokeet ja kerrot myös, että keuhkokuva on ollut normaali. Todenäköisesti siis kyseessä ei ole astma. Yskitkö enemmän ruokailun jälkeen? Jos näin on, niin kyseessä voi olla se, että mahanportti on väljä ja mahlaukusta nousee hapanta eritettä ruokatorveen. Silloin voisi kokeilla lääkettä, joka estää mahahapon eritystä. Yökääminenkin voisi viitata mahapuolen oireeseen. Ruokatorven ja mahalaukun tähystys voisi auttaa asian selvittelyssä.

Julkaistu: 24.1.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.