Terve.fi

Voiko olla perinnöllistä

Julkaistu 21.11.2006

Kysymys:

65-vuotiaalla äidilläni on todettu vasta lymfooma. Itse olen 40-vuotias terve nainen, en tupakoi mutta ylipainoa on hieman. Olisin kysynyt, että onko se lymfooma perinnöllistä. Ei meidän suvussa tietääkseni kyllä muilla ole sitä. Onko minulla suurempi riski saada sama tauti?

Näytä vastaus

Vastaus:

Käsittääkseni nykyään ollaan sitä mieltä, että Hodgkinin tauti tai non-Hodgkin-lymfooma eivät olisi perinnöllisiä sairauksia. Sinulla ei täten pitäisi olla perinnöllisyyden puolesta suurentunutta riskiä saada lymfoomaa. Eräissä tapauksissa lapsen riski sairastua lymfoomaan saattaa olla kuitenkin suurentunut, jos hänellä on perinnöllinen immuunijärjestelmää heikentävä tila tai sairaus.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.