Terve.fi

vitamiinit ja muut verikokeet

Julkaistu: 27.5.2012

Kysymys:

Olen 25-vuotias nainen. Minulle on annettu radiojodihoito basedowintautiin n. 2 vuotta sitten. Huomasin hiljattain kirjoituksen missä sanottiin, että kilpirauhaspotilaiden pitäisi syödä vitamiineja purkista. Ei minulle kukaan lääkäri ole tästä sanonut. Olisiko siis hyvä mitata veren vitamiiniarvoja? tai tutkitaanko yleensä muita veriarvoja? Sairastuin 6-vuotta sitten eikä ole otettu mitään muita veriarvoja tai tutkimuksia. Pitäisikö esim. kilpirauhanen välillä uä-kuvata? Silmät minulla on usein kipeät ja punoittavat. Kävin silmälääkärillä, mutta hän ei oikein osannut sanoa mitään. Olen myös jatkuvasti hyvin väsynyt vaikka arvot olisivat kohdillaan. Vaikuttaako e-pillereiden lopetus arvoihin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestä. Yleensä kilpirauhaspotilaiden ei tarvitse käyttää vitamiineja, joskin suosittelen kaikille käyttämään multivitamiinitabletin aamusella, jossa on D-vitamiinia 10-20 mcg. Suomalaisilla on yleensä alhaisen D-vitamiinitasot ja nykyään ajatellaan, että D-vitamiini on aivohormoni, joka poistaa väsymystä ja alakuloisuuttakin. Mikäli alat käyttämään tälläistä valmistetta, ei siitä ole ainakaan haittaa, eikä vitamiiniarvoja tarvitse erikseen mitata. Koska olet saanut radiojodihoidon, niin kilpirauhanen on sillä tuhottu, eikä mielestäni ole järkevää tehdä kaulan UÄ tutkimusta. Mielestäni e-pillereiden lopetus ei vaikuta arvoihin. Basedowin tautiin liittyy silmien kuivumista, jota voi hoitaa kostutustipoilla. Pitkälle edenneenä saattaa kehittyä myös silmän takaista rasvakudosta, jolloin silmät ikään kuin pullistuvat ulospäin.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.