Terve.fi

Vibraattorin käytöstä syntynyt tulehdus virtsaputken suulle?

Lääketieteen ja kirurgian tohtori, Nuorisolääketieteen erityispätevyys

Hannu Penttinen
Julkaistu: 19.1.2012

Kysymys:

Olen 23 vuotias nainen. Ongelmani liittyy viimeisimpään seksikertaani mieheni kanssa. Käytämme aktiivisesti vibraattoria rakastellessamme, ja viimeisellä kerralla miehelleni kävi vahinko: hän jotenkin onnistui osumaan vibraattorilla pari kertaa virtsaputkeni suuhun, jonka tunsin samanlaisena kipuna kuin virtsatieinfektiossa. Kun mainitsin asiasta, hän teki homman toisin ja kipu lakkasi samantien. Seksin jälkeen kävin suihkussa, mutta en muistanut heti käydä pissalla. Seuraavana päivänä sain voimakkaat virtsatieinfektio-oireet (kova polttelu ja kirvely virtsatessa, pissahädän tunne kokoajan) ja menin lääkäriin josta sain 5 päivän kuurin Trimopania. Oireet lievittyivät huomattavasti, mutta pieni epämukavuuden tunne ja kirvely jäi. Menin uudestaan lääkäriin ja virtsanäytteen liuskassa ja bakteeriviljelyssä ei ollut mitään eikä myöskään hiiva/trikomonas-testissä. Olo on nyt sellainen, että noin kerran päivässä tulee lievä paineen ja ehkä kirvelyn tunne, mutta se ei ole yhteydessä pissalla käyntiin. Sukupuolitauti ei voi olla kyseessä, koska olemme olleet yhdessä jo 8 vuotta eikä muita kumppaneita ole ollut kummallakaan. Vibraattori oli myös edelliseltä käytön jälkeen puhdistettu, mutta emme ole aiemmin tajunneet että ehkä se tulisi puhdistaa myös juuri ennen käyttöä. Olen pohtinut, että onko virtsaputken suuni nyt vain ärsyyntynyt ja tunne menee ohi ajan kanssa, vai onko kyseessä jotain mikä tarvitsisi gynekologikäyntiä?
Näytä vastaus

Vastaus:

Vaikuttaa kertomuksesi perusteella, että vibraattorin tärinä virtsaputkeen suulla on saanut aikaan pienen limakalvovaurion, jollainen voi syntyä ihan tavallisen rakastelunkin sivutuotoksena. Tällöin virtsaputken suun limakalvon solut menevät vähän rikki ja sellaiseen solukkoon suolistoperäiset E.coli bakteerit tarttuvat hyvin helposti ja alkavat kiivetä pitkillä haarakkeillaan virtsaputkea pitkin rakkoon päin. Mikäli pöpöt pääsevät virtsarakkoon saakka, ne alkavat siellä lisääntyä ja ärsyttävät rakkoa, jolloin tulee virtsaamisen pakon tunne ja kirvelyä virtsatessa. Tämän estämisen vuoksi onkin hyvä tapa käydä pissalla rakastelun jälkeen, koska tällöin virtsaputkeen mahdollisesti pyrkivät bakteerit huuhtoutuvat ulos. Olet hoitanut virtsatieinfektion oireet aivan oikein ja jälkitarkastuksessa virtsanäyte on ollut puhdas. Virtsaputken suun seutuvilla limakalvolla elää kuitenkin suuri joukko bakteereja jatkuvasti ihan normaalina ilmiönä. Ilmeisesti tästä tulehduksesta virtsaputken seudun hermot ovat ikään kuin herkistyneet ja myös ehkä tarkkailet sen alueen tuntemuksia entistä tarkemmin. Tämä voisi selittää, miksi näitä tuntemuksia tulee, vaikka mitään varsinaista virtsatietulehdusta ei voida osoittaa enää. Uskon oireilun asettuvan ajan myötä. Emättimen aukon seudun ja samalle virtsaputken aukon alueelle voit käyttää sopivaa voidetta päivittäin jonkin aikaa. Kysy apteekista esim. aloe veraa sisältävä limakalvoille tarkoitettua voidetta. Vibraattorin pinnalla bakteerit tuskin elävät kovin kauaa kuivissa olosuhteissa, joten en ensisijaisesti epäile, että infektion lähteenä voisi toimia kyseinen laite. Toki käytön jälkeen on hyvä puhdistaa kaikki seksilelut. Yleensä vesi ja nestesaippua ovat riittäviä pesuaineita, varsinaisia desinfektioaineita mielestäni ei tarvita. Jos oireilu kuitenkin vaivaa lisääntyvässä määrin, on syytä uudestaan käydä virtsakokeessa. Gynekologin tuskin löytää mitään erityistä näiden oireiden perusteella, joten alkuun ihan yleislääkärin tutkimukset ja infektion hoito ovat riittävät toimet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.