Terve.fi

ulosteessa verta

ulosteessa verta

Jarkko Kuoppala

Lääketieteen lisensiaatti

Jarkko Kuoppala

Kysymys:

Olen 42 vuotias perusterve nainen.Ongelmani on ulosteessa ajoittain esiintyvä kirkkaanpunainen veri,jota on jatkunut noin vuoden verran. Veri on ulosteen pinnalla tai ulosteen ollessa löysempää sitä on paperiin pyyhittäessä ikään kuin ulosteen seassa.Määrällisesti verta ei ole kauhean paljon,pönttö ei esim.värjäydy punaiseksi.Lokakuussa -09 minulle tehtiin veren ulostetutkimus,joista yksi näyte oli positiivinen.Tämän jälkeen minulle tehtiin paksunsuolen tähystys,joka onnistui lääkärin mukaan hyvin.Suoli oli kuulemma terve,koepalat puhtaat.Peräsuolessa verisuonet kuulemma niin lähellä limakalvon pintaa että saattavat aiheuttaa verenvuotoa.hg oli 125 (normaalisti arvo ollut yli 130).Tammikuussa olin jälleen yhteydessä lääkäriin verentulon vuoksi,lääkäri määräsi scheriproct suppoja,joita käytin 10 päivää.Tilanne tuntui suht koht rauhoittuneen,kunnes taas muutama päivä sitten ongelma toistui ,verta oli taas parina päivänä.Käytän vi-sibliniä säännöllisesti,jolloin vatsan toiminta muutoin on suht normaalia eli veri ei liity kovaan vatsaan.Veren tulon yhteydessä ei myöskään tunnu kipua.Ilmaa mahassa on viime aikoina tuntunut olevan tavallista enemmän.Voinko olla huoleti että asiat ovat ok,vai voiko veri tulla jostakin ylempää ruansulatuskanavasta,gastroskopiaa ei ole koskaan tehty.Kiitos vastauksesta!

Näytä vastaus

Vastaus:

Hyvä kysyjä,

Punainen veri tulee paksunsuolen alueelta. Jos veri tulisi ylempää ruoansulatuskanavasta, ei se enää olisi punaista, vaan muuttuisi mustaksi. Myöskin se, että veri on ulosteen pinnalla, viittaa siihen, että se ei tule ylempää.

Veren vuotokohta on siis hyvin todennäköisesti heti peräaukon sisäpuolella sijaitsevat sisäiset peräpukamat.

Ystävällisin terveisin,

Julkaistu: 4.3.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.