Terve.fi

toistuvat poskiontelotulehdukset

LL, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri

Timo Koskenkorva
Julkaistu 28.11.2010

Kysymys:

Terve (tai tässä tapauksessa sairas) Sairastin keväällä,sikappiikin jälkeen flunssan,sen jälkeen poskiontelotulehduksia.4punkteerausta,5antibioottikuuria. Sitten otettiin röntgenit,ei kuulemma ahtautta.Nenä jollain tasolla ns.vääntynyt.Ei iskuja ole tullut nenään koskaan. Nyt tuli eilen taas diagnoosi poskiontelotulehdus.Sain Klacid-nimistä antibioottia. Mulle ostettiin n.3vk.a sitten Bionaren ilmankostutin,josta tulee kuumaa höyryä.Olisiko tämä voinut laukaista tulehduksen?Ostettiin koska nenä oli koko ajan tukossa. Onko ilmankostuttimesta haittaa?

Onko leikkaus jo tarpeellinen vai pitääkö tutkia taas röntgenillä?

ystävällisin ja kiitos-terveisin

Tanja

Näytä vastaus

Vastaus:

Yleisesti ajatellen poskionteloleikkausta harkitaan toistuvien poskiontelotulehdusten hoidoksi, kun tulehduksia on kolme tai enemmän vuodessa. Vaikkakin keväällä sairastit pitkäkestoisen poskiontelotulehduksen, ei leikkaus ole välttämättä tarpeen, jos olet välillä parantunut ja nyt jälleen pitkän terveen jakson jälkeen sait tulehduksen. Eli mikäli tulehduksia ei ole tämän enempää, en lähtisi vielä leikkausta harkitsemaan. Muistettava on, että myös leikkauksen jälkeen voi olle poskontelotulehduksia silloin tällöin. Mutta jos tulehduksia alkaa tulla tiheämmin tai nyt alkanut tulehdus pitkittyy jälleen edellisen tavoin, silloin lähtisin leikkausta harkitsemaan.

Puhut röntgenkuvasta. En tiedä taroitatko normaalia sivuonteloiden röntgenkuvaa vai sivuonteloiden CT -kuvaa(viipalekuva). Näistä jälkimmäinen on se, joka tehdään leikkauspäätöstä arvioitaessa. Mikäli oireesi tihenevät tai pitkittyvät, hakeudu knk-lääkärille, joka selvittää kummasta kuvasta on kyse. CT -kuvaa ei mielestäni kannata sen korkeamman säderasituksen vuoksi uusia, jos sellainen on keväällä otettu. Sen sijaan tulehduksen pitkittyessä normaali röntgenkuva kannattaisi jossain vaiheessa katsoa.

En usko ilmankostuttimen laukaisevan tulehdusta, enkä usko siitä muutenkaan olevan haittaa.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.