Terve.fi

Toisen sieraimen tukkoisuus

LL, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri

Timo Koskenkorva
Julkaistu 18.11.2010

Kysymys:

Todettu joskus nenän väliseinän vinous, vasen sierain usein tukkoinen, vuotaa herkästi kirkasta vettä tai limaa, verenvuotoa n. 2-4 kertaa kuukaudessa. 19.11.2010 tehty laapistus, jonka jälkeen voimakasta limaista vuotoa vasemmasta, myös oikeasta sieraimesta, runsasta aivastelua. Yöllä kovaa pään ja vasemman posken särkyä, pahin särky lievittynyt. Oliko kyseessä mahdollinen allerginen reaktio esim. puudutteelle? Edelleen tukkoisuutta vasemmassa sieraimessa, kirkasta ja vihertävää vuotoa.Pää ja lievähköä poskisärkyä, pari päivää kovaa kurkkukipua, ei kuumetta. Viimeksi kuumeinen poskiontelotulehdus keväällä 2010, -90 luvalla useita sinuiitteja. Onkohan nykyiset oireeni poskiontelotulehdusta? laapistuksen yhteys infektioon?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kysymykseen vastaaminen on vaikeaa nenätilannettasi näkemättä. Mutta jos sinulla on selkeä nenän väliseinän vinous (pienellä vinoudella ei yleensä ole merkitystä), uskoisin sen aiheuttavan pitkäaikaisen nenän tukkoisuutesi ja siitä johtuvan kroonisen nuhan ja limaisuuden. Selkeässä väliseinän vinoudessa avarampi nenäkäytävä saattaa olla joskus liiankin avonainen aiheuttaen nenän kuivuutta ja siitä johtuen yllättäen tukkoisuudenkin tunnetta myös sinänsä avoimemmallekin puolelle.

Yleisin paikka, josta nenä vuotaa verta, on nenän väliseinän etuosa. Väliseinän vinous usein kuivattaakin juuri tämän alueen limakalvoa. Ja juuri limakalvojen kuivuminen altistaa nenäverenvuodolle. Sinulla tuntuu olevan nenäverenvuotoja varsin usein. Suosittelisin sinulle nenän limakalvoja kostuttavia, apteekista ilman reseptiä saatavia paikallishoitovalmisteita (esim. A-vita, Nozoil). Mikäli vuotoja ja laapistuksia on paljon, kannattaisi hakeutua korvalääkärille. Joissakin tapauksissa väliseinän oikaisuleikkauskin voisi tulla kyseeseen.

Kuvaamasi laapistuksen jälkeinen infektio sopisi oirekuvaltaan poskiontelotulehdukseksi. Sen asian suhteen kannattaisi käydä lääkärissä. Laapistus oikein tehtynä ei kyllä aiheuta tulehdustasi, vaan uskoisin sen vain olevan ajallinen yhteensattuma. Oliko sinulla flunssaa jo ennen laapistusta? Useinhan toistuva niistäminenkin provosoi nenäverenvuotoja.

Allergiseksi reaktioksi kuvaamasi oireet eivät sovi. Puuduteaineallergia on erittäin harvinainen muutenkin.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.