Terve.fi

Suurentunut/kääntynyt kitakieleke

Suurentunut/kääntynyt kitakieleke

Ilkka Kuisma

Sisätautien ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Ilkka Kuisma

Kysymys:

Moi, olen 25-vuotias mies, 183 cm ja 118 kg. Tässä joku aika sitten tulin kipeäksi (oli flunssa, pää vähän kipeä, kuumeinen olo, yskä) ja sen yhteydessä (tai sen jälkeen) minulla oli vaikeuksia niellä. Tuntui kuin kurkussani olisi ollut limaa tai jotain, joka vaikeutti nielemistä. Eräänä iltana otin limaa irrottavaa yskänlääkettä, ja sen jälkeen muutaman tunnin ajan nieleminen oli vielä vaikeampaa, ja yskin ja yritin rykiä sitä limaa pois. Mitään ei kuitenkaan irronnut.

Seuraavana päivänä sain kuitenkin yskittyä jonkin verran limaa kurkusta. Oloni oli hieman parempi. Sitten katsoin kurkkuani peilistä. Huomasin että kitakielekkeeni oli ilmeisesti suurentunut, sillä se koski kieleeni. En ollut aikaisemmin kiinnittänyt kitakielekkeeseeni huomiota, joten en oikein tiedä minkä kokoinen ja missä se sijaitsi normaalisti. Kurkussa on edelleen palan tunne, ja nieleminen on vaikeaa silloin tällöin. Syöminen, ja myös juominen jossain määrin helpottaa nielemistä.

Luin internetistä että suurentunut kitakieleke voi aiheuttaa juuri tuota nielemisvaikeutta ja palan tunnetta kurkussa. Pari päivää sitten kuitenkin huomasin, että kitakielekkeeni ei enää näyttänyt ehkä ihan niin isolta, ja se näytti sijaitsevan kauempana suussani. Ja nyt se oli/on myös kääntynyt jonkun verran vasemmalle päin. Minkäänlaista kipua en ole tuntenut. Tuon sairauden aikana myös ääneni hävisi käytännössä kokonaan yskimisen takia, mutta se on sittemmin palannut.

Minulla oli muutama viikko sitten myös tämä sama nielemisen vaikeus, joka meni ohi, ja myös vuonna 2007 minulla oli tämä vaiva monen kuukauden ajan. Noina kertoina ajattelin sen johtuvan limasta kurkussa, mutta saattoihan se silloinkin johtua kitakielekkeestäni.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kitapurje eli uvula on eri ihmisillä kooltaan jonkin verran erilainen. Se voi jonkin verran turvota hengitystieinfektion aikana. Harvoin se kuitenkaan vaikeuttaa hengitystä tai nielemistä.
Oireiden perusteella sinulla on ollut ylähengitystieinfektio, todennäköisesti virusperäinen. Nielemisvaikeus, palan tunne,
ja äänen käheys ovat olleet todennöisesti hengitystieinfektion, ei uvulan aiheuttamia.
Mikäli uvula on niin pitkulainen, että se koskettaa normaalistikin, ilman in fektio-oireita, kieleen, kannattaisi käydä korva-, nenä, kurkkutautien lääkärillä arvioittamassa, pitäisikö sille tehdä jotakin. Joskus uvulaa pienennetään kuorsauksen takia.

Julkaistu: 24.9.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.