Terve.fi

Silikoni-implantit ja raskaus

Lääketieteen lisensiaatti

Helena Puonti
Julkaistu: 8.8.2007

Kysymys:

Minulle on laitettu v.1999 McGhan -merkkiset silikoni-implantit (malli 410) molempiin rintoihin. Syynä oli rintojeni kehittymättömyys ja eriparisuus, joka oli nuorena aikuisena raskas taakka kantaa. Koskaan minulla ei ole ollut mitään ongelmia implanttien kanssa, rinnat ovat aina tuntuneet “omilta”. Nyt olen 28 vuotta ja suunnitellusti raskaana 8. viikolla, mutta onneani varjostaa erittäin pahasti tämä implanttiasia, mikä ei juolahtanut mieleenikään ennen raskautta. Kannan suunnatonta huolta siitä, voiko implanteista koitua haittaa sikiölle. Olen ruvennut pelkäämään kauhutarinoita siitä, että silikoni voi kulkeutua muualle elimistööni, vaikka implanttini ovatkin sitä mallia, jonka voi vaikka veitsellä leikata ilman tällaista vaaraa. Olen kyllä menossa tarkistuttamaan rintani leikkauksen tehneeseen sairaalaan, mutta vastaanottoajan ollessa vasta pitkähkön ajan kuluttua olisi ihanaa saada kuulla asiantuntijan arvio siitä, onko tällaista vaaraa oikeasti olemassa vai onko pelkoni täysin aiheeton. Voiko ehjistä silikoni-implanteista siis kulkeutua silikonia muualle elimistöön ja voiko implanteista olla vaaraa sikiölle? Olisin erittäin kiitollinen vastauksesta, koska tällä hetkellä tuntuu, etten huoleltani pysty nauttimaan raskaudestani lainkaan.

Näytä vastaus

Vastaus:

Silikoni on aineena hyvin turvallinen ja ärsyttämätön. Eheästä implantista ei kulkeudu mitään elimistöön. Ne eivät aiheuta mitään vaaraa sikiölle. Implantteihin toisinaan liittyvät huolet johtuvat niiden aiheuttamasta paikallisesta ärsytyksestä, ns kapselinmuodostuksesta, jolloin implantin ympärillä oleva kudos reagoi vierasesineeseen. Sinulla ei ole mitään tällaisia oireita, joten iloitse raskaudestasi ja ota tuleva pienokainen rakkaudella vastaan. (olen pahoillani, etten päässyt heti vastaamaan) Helena Puonti, plastiikkakirurgi

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.