Jarmo Salo
LT, lastentautien erikoislääkäri

Kysymys:
Poika 4 vuotta valitteli viime loppukesästä kävely, pyörälenkeillä ettei jaksa kävellä ja henkeen ottaa, ei saa ilmaa (noin 1-2 kk). Käytiin lastenlääkärillä, pef-mittaukset eivät osoittaneet mitään poikkeavaa, rasitustestin jälkeenkään ei kuulunut mitään erityistä. Palautuminen oli ehkä vähän hitaanlaista rasituksesta. Poika sai kokeiluun lääkkeet, kortisonin ja avaavan lääkkeen, jota kortisonia käytettiin päivittäin ja avaavaa tarvittaessa. Kertaakaan poika ei ole saanut varsinaista ahdistuskohtausta, joten avaavaakaan ei olla annettu. Kortisonit on tauolla, poika on sekä lääkkeiden kanssa että ilman lääkkeitä ollut aivan samanlainen liikkumiseltaan, ei liikkunut sen reippaammin tai enemmän lääkkeidenkään aikana. On jaksanut leikkiä kaverin kanssa kyllä ihan normaalisti. Olisikohan ylipäätäänkään rasitusastmaa?? Olisiko syytä tehdä rasitustesti uudestaan vai miten asian saisi varmistettua, kontrolli on lähiaikoina.
Kiitos
Vastaus:
Yleensä 4-vuotiaille ei pystytä tekmään luotettavia puhallustestejä, jolloin astmadiagnoosin teko perustuu lähinnä oireisiin ja hoitovasteeseen. Toki rasitustesti voidaan reippaan 4-vuotiaan kanssa tehdä, vaikkeivat puhallustestit onnistuisikaan. Tällöin oireiden tarkkailun lisäksi merkkejä poikkeavasta keuhkoputkien supistumisesta etsitään kuuntelemalla lapsen keuhkoja rasituksen jälkeen.
Lääkevasteen arvioimiseksi on tärkeää, että vanhemmat pitävät päiväkirjaa lapsen oireista. Mikäli lääkitykselle ei ole selvää vastetta, harkitaan sen lopettamista. Jos oireet ovat epäselvät ja/tai lievät, säännöllinen lääkitys ei usein alunpitäenkään ole perusteltua. Hoitokokeilu toki voi auttaa diagnostiikassa, mutta se on todellakin vain kokeilu. Säännöllisen astmalääkityksen tulee aina perustua selvään näyttöön sairaudesta. Joka tapauksessa lääkärin ratkaisu hoidon ja seurannan jatkamisesta perustuu lapsen ja tilanteen kokonaisvaltaiseen arvioon.
Kysy ja asiantuntijamme vastaavat
Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.